VAŽNO ISPITIVANJE

Pfizer objavio da je njihovo cjepivo sigurno za djecu od 5 do 11 godina: ‘Tražit ćemo odobrenje za upotrebu’

Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

Pfizer je objavio da je ispitivanje u drugoj od tri faze pokazalo da je njegovo cjepivo protiv Covida-19 sigurno te da je proizvelo snažan imunološki odgovor i stvorilo dovoljno antitijela za zaštitu kod djece u dobi od 5 do 11 godina, piše CNN.

Ovo su prvi takvi rezultati objavljeni za ovu dobnu skupinu za Pfizerovo cjepivo, no napominje se da podaci još nisu recenzirani ni objavljeni.

Iz Pfizera su kazali da rezultate ispitivanja uskoro planiraju predati američkoj Agenciji za hranu i lijekove i ostalim regulatorima radi odobrenja za hitnu uporabu, pišu Vijesti.hr

Ispitivanje je obuhvatilo 2268 sudionika u dobi od 5 do 11 godina i koristili su dvije doze cjepiva primijenjenog u razmaku od 21 dan. U ovim ispitivanjima korištena je doza od 10 mikrograma manja od doze od 30 mikrograma, koja se koristila za osobe starije od 12 godina.

“Doza od deset mikrograma pažljivo je odabrana kao poželjna doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost u djece od 5 do 11 godina”, piše u Pfizerovom priopćenju.

Imunološki odgovori sudionika mjereni su promatranjem neutralizirajućih razina antitijela u krvi i usporedbom tih razina s kontrolnom skupinom od 16 do 25 godina koja je dobila dvije doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Iz Pfizera su kazali da su razine antitijela dobro usporedive sa starijim osobama koje su primile veću dozu, pokazujući “snažan imunološki odgovor u ovoj skupini djece mjesec dana nakon druge doze”.

“Cjepivo protiv Covida-19 dobro se podnosilo, a nuspojave su općenito bile usporedive s onim uočenim kod sudionika u dobi od 16 do 25 godina”, navode iz Pfizera.

Glasnogovornik Pfizera također je potvrdio da nema slučajeva miokarditisa.

Cjepivo Pfizera trenutno je odobreno za osobe u dobi od 16 i više godina, a odobreno je za upotrebu kod osoba od 12 do 15 godina. Iz Pfizera su poručili da očekuju rezultate ispitivanja za djecu u dobi od šest mjeseci “već u četvrtom tromjesečju ove godine”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari