'OVO MORA NESTATI'

Video | Božinović o neredima u Splitu: ‘Policajci su reagirali na najbolji način. Dva su teže ozlijeđena’

Ukupno je privedeno 54 osoba, ozlijeđena su tri policajca, a istraga se nastavlja, rekao je u četvrtak ministar Davor Božinović

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova RH obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Tom prilikom potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpisat će Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Croatian safe steps CROSS, koji za cilj ima razminiranje 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta.

‘Razminiravanje je skupo i dugotrajno’

U siječnju je od mine poginuo lovac, a mjesec dana kasnije obavljajući svoj posao pirotehničar i pirotehničarka, rekao je Božinović. Procjenjuje se da je i dalje 87 kilometara kvadratnih Hrvatske zagađeno s više od 9900 raznih eksplozivnih ostataka.

“Hrvatska je proglašena jednom od najsigurnijih zemalja na svijetu. Ponosni smo na to. Sigurnost nam postaje zaštitni znak. Sigurnost je nakon prirodnih ljepota jedan od najvažnijih razloga zašto dolaze turisti, zašto se vraćaju naši sugrađani koji su otišli u EU. No ova tri izgubljena života nas obvezuju”, istaknuo je Božinović.

Milijarda eura je do sada uložena u čišćenje Hrvatske od mina, gotovo četvrtina dolazi iz EU fondova. “Razminiravanje skup i dugotrajan posao, ali sigurnost je najvažnija”, istaknuo je.

Neredi u Splitu

Odgovarajući na pitanja novinara Božinović je istaknuo da je ukupno privedeno 54 osoba u Splitu, ozlijeđena su tri policajca, a istraga se nastavlja.

Dva policajca su teže ozlijeđena, a jedan je pušten kući, rekao je Božinović. “Siguran sam da liječnici u Splitu daju sve od sebe”, ističe.

Ljubav prema sportu nije izgovor za ovakva djela, istaknuo je i rekao da nitko ne može biti zadovoljan s time što se dogodilo.

“Hvala policajcima i vatrogascima na njihovom angažmanu. Svi ste mogli svjedočiti vrlo profesionalnom postupanju, reagirali su na najbolji način da zaštite građane. Kriminalističko istraživanje ide dalje. Mi ulažemo velike napore, radimo sa Savezom, sa klubovima i tako ćemo nastaviti”, kazao je.

“Ovo su iznimne situacije koje moraju nestati”, ističe. Zahvaljuje se i građanima na razumijevanju i suradnji.

Po pitanju nestale Danke Ilić, policija Srbije se obratila za pomoć svima koji znaju bilo što o njezinom mogućem kretanju. Obratili su se i našem Ministarstvu. Hrvatska je uključena aktivacijom njenog profila u evidenciju nestalih. “Hrvatska policija je na raspolaganju. Ovim putem bih želio pozvati građane da posjete stranicu evidencije nestalih i da dojave sve informacije koje bi mogli imat”, rekao je Božinović, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari