BORBA S KORONAVIRUSOM

Božinović o uvođenju strožih mjera u PGŽ: ”Sve ovisi o tome kakvo će stanje biti ovoga tjedna!”

Božinović o uvođenju strožih mjera u PGŽ: ”Sve ovisi o tome kakvo će stanje biti ovoga tjedna!”

”Brojka od ovog tjedna je za 44 posto veća od brojke novozaraženih prošlog tjedna. Prosječna trenutna 14-dnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 273,5. Najniža je u Virovitičko-podravskoj, a najviša je u Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji Stožera.

Dodao je da je HALMED zaprimio 1986 nuspojava na cjepiva protiv Covida: 1044 na Pfizerovo, 782 na AstraZenecino, a za dvije prijave se ne zna o kojem se cjepivu radi.

Za početak, Capak je komentirao daljnji plan cijepljenja. ”Mi nastavljamo cijepiti po planu. Obzirom da se događa da neke ordinacije liječnika obiteljske medicine dobiju više cjepiva nego što bi s kroničnim bolestima, oni onda to cjepivo trebaju potrošiti na mlađe osobe s kroničnim bolestima i bilo koga drugoga da cjepivo ne propadne. Sada smo na prvoj trećini druge faze cijepljenja i nastavljamo s njom. Kad ona bude gotova, onda ćemo prioritizirati mlađe osobe. Naravno, tu će biti i neki gospodarski elementi, oni će biti dogovoreni na razini nacionalnog Stožera. Prosvjetni djelatnici su isto medju prioritetima, ali to sve ovisi o količini cjepiva, očekujemo više cjepiva u drugom kvartalu”, kazao je Capak.

Na upit novinara o cijenama testiranja po županijama, Capak je odgovorio: ”HZZO je odredio cijenu testiranja, to je 390 kuna za PCR test i 104 kune za brzi antigenski test. Svatko tko dobije uputnicu da se testira, HZZO-u se naplaćuje ta cijena. Ustanove koje obavljaju testiranje u državnom ili županijskom vlasništvu mogu odrediti tržišnu cijenu za one koji se žele testirati o svom trošku. Privatne ustanove su potpuno na tržištu i one same određuju cijene svojih testova”.

Moderninog cjepiva naručeno je 715 tisuća doza plus 93 tisuće. ”Nakon toga smo još naručili 284 tisuća doza, sve skupa dođe na milijun i 103 tisuće doza. Dosad smo dobili 57.600 doza, to nešto malo zaostaje za obećanim planom distribucije, kao i Pfizer. Nešto malo zaostaje od naručenog za prvi kvartal”, rekao je Capak.

Na upit novinara o uvođenju strožih mjera u PGŽ, s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u županiji, Božinović je rekao:

”Zaključke o stanju i potrebnim mjerama prepuštamo lokalnom Stožeru. Ovaj tjedan ćemo znati reći hoće li strože mjere biti potrebne ili će se situacija popraviti.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views