STIŽE SRUUK

Božinović predstavio novi sustav za uzbunjivanje: ‘U subotu će svi građani dobiti testnu poruku’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

‘Slični sustavi već postoje u svijetu, a ovaj koji ćemo koristiti je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om’, kazao je ministar Božinović

Hrvatska uvodi novi inovativni Sustav ranog upozoravanja i upravljanja krizama (SRUUK) pomoću kojeg će se, putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i pripadnike Civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu.

Danas je SRUUK predstavio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazavši da je riječ o inovativnom projektu te naglašavajući da je u kriznim situacijama ključna prevencija.

‘Sigurnost je prioritet u ovim vremenima’

“Slični sustavi već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om, sve kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka. Poruke će biti anonimizirane, nitko u državnom sustavu nema podatak kome su poruke upućene, a sustav će se testirati u subotu. Svi će dobiti testnu poruku. Za subotu smo se odlučili jer je to dan kad se i inače testiraju sirene i slični sustavi. Nema drugog načina da se sustav pokrene”, kazao je Božinović.

U projektu sudjeluju sva tri operatera u mobilnoj telefoniji u Hrvatskoj – A1, Telemach i T-Com.

“Sigurnost nam je prioritet u ovim vremenima. Svaki život je jednako vrijedan, a Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji ovo je itekako bitno”, kazao je ministar.

Poruke u slučajevima kriznih situacija bit će poslane na devet stranih jezika, a dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari