MOGUĆA OPASNOST

Britanski ministar obrane: ‘Putin bi sljedećih dana mogao objaviti novi svjetski rat’

RTL

Prema najavama, oko osam tisuća vojnika britanske vojske sudjelovat će u vježbama diljem istočne Europe

Vladimir Putin bi sljedećih dana mogao objaviti novi svjetski rat, upozorio je britanski ministar obrane, javlja Mirror.

Ben Wallace je rekao da bi ruski čelnik mogao započeti masovnu mobilizaciju i “iskoristiti Prvi svibnja za najavu rata svjetskim nacistima”. Podsjetimo, Putin je 24. veljače započeo rusku invaziju na Ukrajinu rekavši da je to specijalna operacija za oslobađanje Ukrajine od nacista.

Od tada su ukrajinski gradovi pogođeni granatiranjem u borbi za koju je ministrica britanske vlade Liz Truss rekla da bi mogla trajati 10 godina.

Rusija se poziva na svoje nuklearne sposobnosti

I pred licem Zapada koji Ukrajini daje novac i naoružanje, Rusija se poziva na svoje nuklearne sposobnosti u prijetnjama da se neće umiješati. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je opasnost od nuklearnog rata ozbiljna. Sada je  Wallace rekao za LBC da bi Putin, koji je “propao” u većini svojih ciljeva u ratu s Ukrajinom, mogao objaviti rat “svjetskim nacistima”.

“Ne bih se iznenadio da prvog svibnja izjavi da smo ‘sada u ratu sa svjetskim nacistima i moramo masovno mobilizirati ruski narod.'”

Nastavio je: “Putin, budući da nije uspio u gotovo svim ciljevima, možda želi konsolidirati ono što ima”.

U isto vrijeme oko osam tisuća vojnika britanske vojske sudjelovat će u vježbama diljem istočne Europe u borbi protiv ruske agresije u jednom od najvećih rasporeda od Hladnog rata.

Deseci tenkova bit će raspoređeni od Finske do Sjeverne Makedonije

Deseci tenkova bit će raspoređeni u zemlje u rasponu od Finske do Sjeverne Makedonije ovog ljeta prema planovima koji su poboljšani nakon invazije Ukrajine.

Wallace je rekao da će se u “pokazu solidarnosti i snage” britansko službeno osoblje pridružiti saveznicima iz NATO-a i onima iz Saveza združenih ekspedicijskih snaga, koji uključuje Finsku i Švedsku, radi vježbi.

Ministarstvo obrane (MoD) priopćilo je da je akcija dugo planirana, ali da je pojačana otkako je Rusija napala svog susjeda krajem veljače.

Zrakoplovi, tenkovi, topništvo i oklopna jurišna vozila pridružit će se vježbama diljem Europe, a očekuje se da će razmještaj u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići vrhunac od oko osam tisuća ljudi, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari