STOLJEĆIMA VEZANI

Video | Do kada?! Brod na Kupi i susjednu slovensku općinu Kostel i dalje razdvaja žilet žica

Stanovnici Broda na Kupi i susjednog slovenskog Kostela jedva su dočekali micanje granice koje se još uvijek nije dogodilo

Naime, i dalje ih razdvaja žilet žica, pitanje je do kada, jer neki su očekivali da će je nakon ulaska Hrvatske u schengen Slovenci ukloniti

Stanovnici Broda na Kupi i susjedne slovenske općine Kostel stoljećima su vezani obiteljskim i poslovnim vezama. Jedva su čekali micanje granice, ali … I dalje ih razdvaja žilet žica – do kada?

Na prvi pogled idilična slika Kupe. Ipak, Krunoslava muči što iz dvorišta i dalje gleda tri metra visoku ogradu nagrđenu i žilet žicom. Očekivao je da će je nakon ulaska Hrvatske u schengen Slovenci ukloniti.

“Voda nas je ova uvijek spajala, nikad razdvajala, zato su napravljeni mostovi da ljudi idu lakše i na jednu i na drugu stranu, a žilet žica i ograda, velim vam to mi je bila šaka u oko”, priča Krunoslav Pupić iz Broda na Kupi.

Most pun rupa i sa zahrđalom ogradom koji je do 1.1. spajao dvije države u puno je lošijem stanju nego susjedski odnosi. Hrvati i Slovenci snimili su kako su zajedno s bakljama dočekali ukidanje granice, a Zagrebu i Ljubljani poručuju da od njih uče što znači biti dobar susjed.

“Naravno da nas to smeta i želimo energično da se što prije ta žica makne jer ona nema više nikakvoga smisla”, govori Davorin Klobučar, predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi

I ne misle tako samo na hrvatskoj obali Kupe. Sa slovenske strane živi obitelj Rački. Žena Slovenka, muž napola Hrvat. Ograda sa žicom prelazi im preko obiteljske zemlje.

“Onda kad su stavljali nisu ništa pitali, a sad su poslali dopis, ako bi želili tu ogradu da bi ju otkupili. Ja momentalno, mislim da ja ne bi”, kaže Marija Rački iz Pirča u Sloveniji.

Suprug dodaje da je Hrvatska zaslužila da se ograda makne.

“Ja sam rekao svojevremeno da je to kao ono, Auschwitz”, kaže Boris Rački.

Hrvati i Slovenci ovdje planiraju zajednički obnoviti mostove preko Kupe koja ih spaja, razvijati gospodarstvo i turizam. Obiteljske i prijateljske spone oduvijek su čvrste.

“Ta ograda od početka uopće nije trebala biti postavljena, ali nama ne simbolizira crtu razdvajanja između Slovenije i Hrvatske. Nama je upozorenje da moramo biti povezani, da se moramo bodriti, podržavati i mi smo moćniji od te ograde na granici” objasnila je Tinkara Hodnik, direktorica Zavoda za turizam i kulturu Kostel, Slovenija

Narod s obje strane Kupe je jasan- zna se tko je ogradu i žicu postavio i tko ih treba ukloniti, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari