'NE ZNAM ZAŠTO ME NE ŽELI U TIMU'

Ministrica Tramišak ljutita zbog smjene; Navodno su joj prijetili, što je Plenković nazvao ‘ekstremno bizarnim’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Tramišak je rekla kako su informacije o prijetnjama dolazile preko osoba koje su obavljale poslove u Ministarstvu te joj dobronamjerno prenosile te komentare

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, koju će zamijeniti njezin dosadašnji državni tajnik Šime Erlić, trebala je otići još u rekonstrukciji Vlade lani u travnju, no tada se to nije dogodilo zbog protivljenja osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Povod je bila afera koju je premijer Andrej Plenković nazvao “ekstremno bizarnom” jer je Tramišak izjavila medijima da je primala prijetnje zbog odluke da neće produljiti jedan ugovor o dogradnji softvera, no o tome nije prethodno obavijestila premijera.

Primala prijetnje, Plenković to smatrao ‘bizarnim’

Tramišak je rekla kako su informacije o prijetnjama dolazile preko osoba koje su obavljale poslove u Ministarstvu te joj dobronamjerno prenosile te komentare.

“O svemu nisam obavijestila premijera Andreja Plenkovića iz razloga što je Ministarstvo nadležno za upravljanje fondovima i informacijskim sustavom, bila je isključivo moja odgovornost i obveza kako i na koji način će Ministarstvo funkcionirati. Zato nisam ništa htjela govoriti premijeru, ništa nije dolazilo do Vlade niti je Vlada bilo kakvu odluku o tome trebala donositi”, kazala je.

Plenković je potom izjavio da je o prijetnjama ministrici Tramišak doznao iz medija i takvu situaciju opisao kao “ekstremno bizarnu”.

Nije imala povjerenje premijera jer je Anušićeva ‘igračica’

“Ne znam da se ikada dogodilo da je bila neka situacija da netko od članova Vlade ima informaciju o tome da mu se prijeti, ili posredno ili direktno, a da se to ne deklarira meni kao premijeru, ministru unutarnjih poslova ili policiji“, rekao je Plenković.

U medijima se tada spekuliralo da Tramišak od početka mandata u Vladi nije uživala premijerovo povjerenje jer je bila kadar Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana i potpredsjednika HDZ-a, čiji odnosi s Plenkovićem nisu bili dobri.

No, Plenković je tada ipak odustao od smjene Tramišak, tvrdili su mediji, upravo zbog protivljenja Anušića.

Tramišak je sedma ministrica koja napušta ovu Vladu

Tramišak je sedma ministrica koja napušta Vladu premijera Plenkovića u drugom mandatu, nakon što su je napustili Darko Horvat, Boris Milošević, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić, a zajedno s njom odlazi Ivan Paladina.

Nakon Hrvatovog odlaska u veljači prošle godine, premijer je 27. travnja iste godine potvrdio da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade umjesto Borisa Miloševića, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva, umjesto Aladrovića i Ćorića.

Milošević i Aladrović napustili su Vladu zbog sumnji Uskoka, koji je kasnije protiv njih podigao optužnicu kojom su obuhvaćeni i Darko Horvat, te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uz Tramišak odlazi i Paladina zbog spore obnove

Ćorić je nakon odlaska iz Vlade nastavio karijeru kao viceguverner Hrvatske narodne banke.

Tijekom proteklog ljeta Vladu je nakon šest i pol godina na vlastitu inicijativu napustio i njezin potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, rekavši da se više ne vidi u politici pa je odlučio krenuti “nekim drugim vodama”.

Uz Tramišak sada iz Vlade odlazi i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina zbog sporosti i neefikasnosti obnove nakon potresa u Zagrebu i na Banovini.

Nije dobila konkretan razlog za svoju smjenu

Nataša Tramišak, koju je premijer Plenković u srijedu razriješio s dužnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, izjavila je kako nije dobila konkretan razlog za smjenu, ocijenivši da je ostavila pozitivan trag u Ministarstvu i najavila da će aktivirati mandat u Saboru.

Tramišak je održala konferenciji za novinare večeras u Ministarstvu nakon tiskovne konferencije premijera Andreja Plenkovića na kojoj je izvijestio da je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića. Rekla je kako želi da novi ministri nastave raditi za boljitak Republike Hrvatske.

‘Premijer me ne vidi u svom timu, ne znam zašto’

Zahvalila je svim svojim suradnicima u Ministarstvu i Vladi, a kaže kako od premijera nije dobila adekvatan odgovor zašto je smijenjena. Istaknula je da se u svom radu vodila time da napravi najbolje u svom resoru.

“Okvir rada mi je bio program koji je donio HDZ. Zahvaljujem svima. Drago mi je da smo uspjeli napraviti značajne pomake u radu Ministarstva, podigli rezultate u povlačenju sredstava iz EU-a”, izjavila je novinarima Tramišak. Napominje kako joj nije bio problem raditi za dobrobit građana i države te da to planirala nastaviti i dalje.

“Premijer me ne vidi u svom timu, ne znam iz kojih razloga”, dodala je.

Nakon smjene, Tramišak će, kaže, aktivirati svoj mandat u Hrvatskom saboru. “Odlazim dignute glave, ostavila sam dobre rezultate i zahvaljujem svima koji su mi poslali poruke podrške”, kazala je bivša ministrica.

Aktivirat će zastupnički mandat u Saboru

U Saboru će “raditi u interesu države i građana”, odgovorila je na pitanje hoće li podržavati rad Vlade. “HDZ kao najveća stranka i vodeća stranka drži snažnu i stabilnu većinu. (…) Moja lojalnost je prema biračima, državi i ja ću glasati sukladno tome. Sve što smatram da Vlada radi u interesu građana ću podržavati”, dodala je.

Na novinarsko potanje podsjetila je kako je u “Ministarstvu zatekla dvije istrage, jedna je završila dizanjem optužnice prošli tjedan. Istraga se intenzivirala kad je počeo s radom Ured europskog tužitelja. Ja nisam puno komunicirala o tome, istrage su uvijek tajne. Bez obzira na to, trudili smo se raditi svoj posao bez obzira na otežane okolnosti”, rekla je Tramišak. Zahvalila se svim djelatnicima Ministarstva koji su bez obzira na to radili najbolje što su znali.

Premijer Plenković je ranije večeras na konferenciji za novinare ponovio kako je povjerenje najvažnije. “Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike”, naglasio je Plenković, a prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari