BURA U SABORU: Riječka SDP-ova Sandra Krpan kontra vjeronauka u školama, Ilčić i HDZ-ovci na nogama

Hrvatska je sekularna država, vjeronauk treba vratiti u crkve. Smatram da u 21. stoljeću hrvatski učenici imaju pravo na sve informacije koje se tiču njihova zdravlja’, rekla je Krpan

Saborski zastupnici i jutros su nastavili raspravu o izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2015. godini. Iako je rasprava započela mirno, vladajuće je na noge dignula SDP-ova Sandra Krpan, javlja tportal.hr.

Raspravljajući o izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Sandra Krpan u ime SDP-a pohvalila je rad pravobraniteljice kazavši kako je na njen ured došlo najviše pritužbi iz područja rada ali i onih vezanih uz spolno uznemiravanje, diskriminaciju temeljem majčinstva, obiteljskog statusa, nejednakih plaća.

‘Demografska slika nije optimistična, a svejedno dozvoljavamo kao društvo da žene spolnu diskriminaciju osjete u trudnoći i materinstvu’, poručila je Krpan, prenosi tportal.hr.

Građanski i zdravstveni odgoj moraju, dodala je Krpan, biti obvezan predmet zbog stereotipa u školama.

‘Žene u Hrvatskoj u daleko su neravnopravnijem položaju u odnosu na muškarce. To nije ništa novo. U Hrvatskoj je patrijarhalno društvo. U Saboru nas ima 15 posto, a nedostaje još 35 posto da bismo bili ravnopravni. Sigurna sam da nijedan moj kolega ne bi htio biti zastupnica. U školama građanski i zdravstveni odgoj moraju postati obvezni predmeti kako se ne bismo crvenjeli zbog homofobnih stavova mladih ljudi’, rekla je Krpan.

Mostov Miro Bulj prigovorio joj jd kako njena stranka nije stavila dovoljno žena na izborne liste, dodajući: ‘Puno je važnije kršenje prava žena koje rade kao blagajnice u trgovačkim lancima gdje su ih izrabljivači pretvorili u roblje za 2.000 kuna. To je ponižavanje žena i puno važnije nego ovo u Saboru’, kazao je Bulj.

Odgovorila mu je Krpan. ‘Kada bi za blagajnom radili muškarci, ne bi imali tako male plaće, zato što se vi muškarci znate izboriti za svoja prava, a sad je vrijeme i da se žene izbore za svoja prava’, rekla je Krpan.

Na izlaganje Krpan reagirao je i Hrastov Ladislav Ilčić. ‘Založili ste se da zdravstveni i građanski odgoj postanu obavezni predmeti, biste li povećali satnicu ili ukinuli druge predmete’, upitao je Ilčić.

‘Ja bih to jednostavno riješila tako što bih vjeronauk isključila iz škola. Hrvatska je sekularna država, vjeronauk treba vratiti u crkve. Smatram da u 21. stoljeću hrvatski učenici imaju pravo na sve informacije koje se tiču njihova zdravlja’, rekla je Krpan.

SDP-ovki je replicirala i HDZ-ova Margareta Mađerić kazavši kako demografska slika nije optimistična. ‘Nijedna demografska politika neće povećati broj djece dok imamo, da oprostite, ovakvu vladu’, odgovorila joj je Krpan.

Zbog spominjanja kurikularne reforme replikom se javio i HDZ-ov Željko Glasnović. ‘Vi ste pomiješali jabuke i naranče. Govorite sad o školskoj reformi. Hrvatska više nije poligon za društveno eksperimentiranje. Imali smo Šuvara. Ako vi želite da vam Mile Kekin i Johnny Štulić rade školsku reformu, bujrum’, rekao je Glasnović.

‘A što se tiče obrazovne reforme, ona je nužna. Hrvatska je jučer pokazala da može bolje. Četrdeset tisuća ljudi je ustalo, ne samo zbog obrazovne reforme nego zato što im je dosta ovakve situacije i Vlade koja na ovakav način vlada Hrvatskom. Hrvatska nema Vladu’, odgovorila je Krpan, prenosi tportal.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari