STUDENTICE PODIGLE ŠATOR KOD ŠUSTARA! ‘Mjesecima ne isplaćuju stipendije, ne javljaju se na telefone’

Studentice će kampirati ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dok ministar Šustar ne ponudi transparentniji pravilnik o raspisivanju natječaja za stipendije

Nakon jučerašnjeg masovnog prosvjeda potpore kurikularnoj reformi, koji je samo u Zagrebu okupio 40.000 ljudi, borba za pravednije, dostupnije i kvalitetnije obrazovanje nastavljena je ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Naime, tamo su sinoć dvije studentice Espi Tomičić i Dorotea Šušak podignule mali šator, postavile transparente te prenoćile prosvjedujući zbog neisplate državnih stipendija.

“Ovdje smo u ime studenata koji su dobitnici Državne stipendije (za studente ugroženog ekonomskog stanja), a kojima isplata kasni više od dva mjeseca te nije određen nikakav rok kada će se dotično isplatiti. Ovdje smo i u ime borbe protiv korupcije u čitavom obrazovnom sustavu”, napisale su na Facebooku pozivajući ljude da im se pridruže u njihovom protestnom performansu.

U razgovoru za Vijesti.hr, studentice dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti istaknule su kako su satirično podignule šator te planiraju ostati ispred Ministarstva sve dok prvi čovjek resora Predrag Šustar ne dostavi novi draft pravilnika o natječajima za stipendiranje. “Tražimo da se natječaj raspiše u 10. mjesecu, na početku svake akademske godine, a da rezultati budu u siječnju, kada bi trebala krenuti i isplata. Kriteriji moraju biti jasniji, a sam natječaj transparentniji. Kriterij ne može biti da se studentu ili studentici odbijaju bodovi na natječaju jer radi studentski posao kako bi skrpali kraj s krajem”, pojašnjava Espi.

šator studenti2

“Dosta nam je partikularnosti, ovdje smo kako bismo obranile opće obrazovni prostor. Prepoznajemo korupciju na svim razinama obrazovanja, stoga tražimo transparentnost prilikom raspisivanja i provedbe natječaja, kao i same dodjele stipendija”, dodaje Dorotea, koja osim na ADU, studira i na Pravnom fakultetu.

Dorotea je istaknula nužnost solidariziranja i povezivanja različitih društvenih skupina.

“Ovo je priča cijelog društva, ne samo studenata i studentica. Potrebno je širiti i kontekstualizirati priču, a ne politizirati”, dodaje.

šator studenti3

Espi je za kazala kako je do danas Ministarstvo nazvala 157 puta u potrazi za informacijama, no niti jednom nije dobila odgovore. Štoviše, u najvećoj većini slučajeva u Šustarovoj kući se ne javljaju na telefone, linija je zauzeta ili netko jako stručno podigne i poklopi slušalicu. Dodala je kako očekuje da će im se pred Ministarstvom pridružiti još osoba, a za 12.30 sati sazvale su konferenciju za medije.
Svjetlana Knežević
Foto: ‘Facebook

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari