DOŠLO JE DO POGREŠKE

Video | Butković o nestanku ruske jahte: ‘Preuzimam punu odgovornost, razriješio sam trojicu odgovornih’

Ministar Butković osvrnuo se na propuste oko nestanka ruske jahtte Irine VU iz brodogradiliša u Betini. Istaknuo je kako su posrijedi dva glavna propusta: pečačenje i nadzor ruske jahte te pravovremena dostava informacija svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao je izjavu za medije prije sjednice Vlade. Osvrnuo se na misterij nestanka jahte ruske jahte Irine VU iz brodogradiliša u Betini.

Istaknuo je kako su posrijedi dva glavna propusta: pečačenje i nadzor ruske jahte te pravovremena dostava informacija svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Butković je istaknuo kako je došlo do određenih propusta u resornom Ministarstvu i kako kao ministar preuzima potpunu odgovornost za njih.

“Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene”, objasnio je Butković.

“Ja kao ministar preuzimam svu odgovornost i donio sam određene odluke u ministarstvu, pa i kadrovske; razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dirketno odgovoran javiti svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti”, rekao je Butković.

Pogreška odgovornih, vjeruje Butković, nije namjerna i neće se, nada se, više dogoditi.

Butković napominje i kako se nikada do sada nije dogodilo da se jahta koja je blokirana, spusti sa suhog veza.

Podsjećamo, jahta ruskog oligarha Ališera Usmanova koja je zbog rata u Ukrajini bila pod sankcijama EU i suprotno njima otplovila iz Betine, trenutno se nalazi u Turskoj. Butković se osvrnuo i na novi Zakon o pomorskom dobru.

Na upit o bojaznima oporbe hoće li se plaže implementacijom Zakona o pomorskom dobru zagraditi za javnost odgovorio je da neće. “Teza o tome da će se privatizirati plaže ne stoji. Toga u Zakonu nema. To nam nije namjera i to nećemo učiniti”, potvrdio je Butković.

Na pitanje o tome kad će Vlada predstaviti arsenal mjera za trgovce koji dižu cijene svojih proizvoda i usluga s obzirom na to da su samo tri tvrtke od ukupno njih deset pristale doći na liste Butković je odgovorio: “Imamo pomake, vidjet ćemo kako će se ta situacija dalje razvijati. Oni koji su pametni i koji misle o dobrobiti svojih to će učiniti”.

Zasad su svoje podatke dala jedino tri hrvatska trgovačka lanca. Na pitanje o tome zašto Vlada od Državnog zavoda za statistiku koji prati cijene proizvoda i usluga prati već godinama nije tražila podatke, već od trgovaca Butković odgovara: Zato što su trgovci ti koji dižu cijene i oni su napravili lošu sliku i idu na štetu Hrvatske”.

“Nismo u socijalizmu, kako neki mediji navode. Intencija vlade nije proganjati bilo koga. Pomogli smo mjerama svima horizonatalno, bez obzira na to je li riječ o hrvatskim ili stranim poduzetnicima”, istaknuo je Butković.

Osvrnuo se na i na realizaciju plana o brzom vlaku od zagrebačkog kolodvora do zračne luke.

“Bile su dvije varijante. Tramvaj od Heizlove do zračne luke, a druga željeznicom prema zračnoj luci. Povezivati tramvajem zračnu luku, po mom mišljenju, nije najbolje rješenje”, kazao je Butković. U ovom trenutku ne znamo koliko će to doći, ali tražit ćemo europsko financiranje. Trebat će nekoliko godina da se to izgradi”, istaknuo je, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari