PRESKUPI ZA SUSJEDE

Što se događa u hrvatskim kampovima? Ako se ovaj trend nastavi, mogli bismo ostati bez vjerni turista

Broj raspoloživih parcela za paušalni najam, dakle najam za cijelu sezonu, svake je godine sve manji pa većina kampova u Istri i Kvarneru uopće na prima nove paušalne korisnike

Slovenci su zabrinuti kako će si ove godine moći priuštiti kampiranje u Hrvatskoj koje je, prema podacima na portalu avtokampi.si, ove godine značajno poskupjelo, javlja Jutarnji list. Prema analizi avtokampi.si koje je istražilo cjenike šezdesetak kampova diljem Jadrana, većina njih paušal je povećala za 350 do čak 500 eura.

Razlozi poskupljenja su uobičajeni: skuplja energija, pa time i iznos za paušalni najam u kojem slovenski turisti sudjeluju s jako visokim udjelom. No, slovenski portal žurnal24, dodaje se kako je poskupljenju zasigurno pripomogao i ulazak Hrvatske u eurozonu.

Portal primjećuje i kako je broj raspoloživih parcela za paušalni najam, dakle najam za cijelu sezonu, svake godine sve manji te da većina kampova u Istri i Kvarneru uopće na prima nove paušalne korisnike već mogućnost produljenja najma nude tek postojećim korisnicima.

Najskuplje u Istri, Kvarneru i Sjevernoj Dalmaciji

“Prema ocjenama najvećeg njemačkog automobilističkog udruženja ADAC rast cijena u visini 15 do 20 posto posljedica je trenutnih ekonomskih kretanja te značajno viših cijena električne energije. Osim toga, na cijenu utječe i konkurencija na tržištu kao i trend podizanja kvalitete ponude” kazao je za slovenske medije direktor hrvatskog predstavništva HTZ-a u Sloveniji Bruno Bonifačić.

Najveće promjene cijena dogodile su se u kampovima najbližima slovenskom tržištu – na području Istre, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije. Tako će od sada prosječna slovenska četveročlana obitelj za paušalni najam parcela na području Istre morati izdvojiti između 2300 i 9 tisuća eura za parcelu uz more, dok se na području Kvarnera cijene kreću između 2500 i 6400 eura. Najvišu cijenu postižu kampovi na području Dalmacije gdje je, prema portalu avtokampi.si, za parcelu potrebno izdvojiti između 2700 i 6500 eura.

Osim za paušalce, izgledno je da će ove godine porasti i redovne cijene noćenja u kampovima, i to u prosjeku za 20 posto. Najveći utjecaj na poskušljenje u ovom slučaju imat će, smatra se, ulazak Hrvatske u eurozonu, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views