HLJEBA. HLJEBA, GOSPODARU... /

Čak 10 eura za kruh? Još ne, ali nije nemoguće; Njemački pekari već morali dizati cijene 20 posto

Foto: Pexels

Već je i porast cijena energenata prisilio pekare da mijenjaju računicu, a novi udar je rast cijena pšenice, s obzirom na to da su Ukrajina i Rusija najveće izvoznice žita

Zbog rata u Ukrajini cijene sirovina, uključujući žitarice, brašno i kvasac trenutačno dostižu novi maksimum cijena. U cijeloj Njemačkoj pekare i proizvođači pekarskih proizvoda izravno su pogođeni povećanjem cijena.

Ako se ovako nastavi, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavljuje kako bi kruh uskoro mogao koštati deset eura, piše njemački Handelsblatt, prenosi Fenix Magazin. Rusija i Ukrajina su među najvažnijim i najvećim proizvođačima pšenice. Od ruske invazije na Ukrajinu, proizvođači su morali potrošiti znatno više novca na proizvodnju pekarskih proizvoda. Kupci će uskoro izdvajati više novca kako bi mogli kupiti kruh ili nekoliko peciva.

Porast od 20 posto – kako bi kruh uopće ostao isplativ

Thomas Bode, pekarski majstor iz njemačke Savezne zemlje Tirinška, rekao je za Focus Online kako je nedavno morao povisiti cijene svojih proizvoda za oko 20 posto zbog rasta troškova. Obično su troškovi proizvodnje, uključujući troškove rada, ti koji čine najveći dio cijene. No, prema riječima Bodea, to se već promijenilo.

“Troškovi sirovina i energije sada su na istoj razini kao i troškovi proizvodnje”, rekao je za Focus Online. Kruh od prethodnog dana je dostupan u pola cijene.

Pekarnice u okrugu Kassel mole svoje kupce za razumijevanje zbog visokih cijena kruha.
No, može li se kruh zapravo uskoro prodati za ogromnih deset eura? Daniel Schneider, generalni direktor Središnjeg udruženja njemačkog pekarskog obrta, dao je ocjenu o tome. “Poljoprivrednici proizvode pšenicu, pekari peku kruh. Potonji su ti koji moraju izračunati cijene na temelju svoje strukture troškova, rekao je Schneider za Handelsblatt. Budući da rastu i troškovi energije, osoblja i proizvodnje, brojne tvrtke trenutačno moraju pregledavati i prilagođavati svoje izračune.

“Ali još smo daleko od toga da platimo deset eura za kilogram kruha”, kaže Schneider. U mnogim regijama, međutim, štruca već košta oko četiri eura i mogla bi postati još skuplja u nadolazećim tjednima, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views