VLADA JE NA POTEZU

Video | Čak 400.000 stanova zjapi prazno. Valja li iza brda na njih staviti porez od 250 eura?

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade ponovno stiže najava o njegovu uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cijene kuća i stanova koje su otišle u nebo

Stanovi zjape prazni, pa država ima plan to promijeniti.

“Prema podacima HEP-a, radi se o najmanje 400 tisuća stanova u Republici Hrvatskoj koji tijekom 2022. godine nisu potrošili ni jedan kilovat električne energije, što znači da u njima nitko ne stanuje”, objašnjava ministar graditeljstva Branko Bačić.

Ideja je uvođenjem poreza na nekretnine natjerati vlasnike da ih stave na tržište. A što ih je više dostupno, to su cijene najma i prodaje niže.

Ministar graditeljstva porez na nekretnine vidi kao dio stambene strategije, koju će predstaviti za nekoliko tjedana. Naglašava da već sad postoje porezi koji se plaćaju na kuće i stanove, koji bi onda otišli u povijest.

“Govorimo o komunalnoj naknadi, govorimo o porezu na nekretnine za odmor. Moramo sagledati cjelovito sustav javnih davanja i onda pripremiti zakon o porezu na nekretnine”, govori nam Bačić.

Ne bi se oporezivali samo prazni prostori, već svi kroz cjeloviti porez na nekretnine. Spekulira se o godišnjem davanju od 100 do 250 eura, no u Vladi brojke ne otkrivaju. Tek neslužbeno poručuju da neće biti isti iznos za prvu i drugu, kao za treću i svaku iduću nekretninu.

Pri određivanju visine poreza, ne treba samo brojati kvadrate, objašnjava porezni stručnjak Ivan Čevizović.

“Nikad nema smisla oporezivati sve jednako, jer nije ista nekretnina koju imate u urbanom prostoru u odnosu na onu u ruralnom. Činjenica je da i unutar istog grada nisu svi kvartovi jednako vrijedni”, tvrdi Čevizović.

Podržava ovakvo širenje porezne baze, jer nekretnine oporezuje niz europskih država. Ali ne misli da će uvelike utjecati na pad cijena kvadrata. Slično govori i agentica za nekretnine, tvrdi da porez nije dovoljan pokretač.

“Kada bismo to ukombinirali s mjerama koje se tiču renovacije stanova pa davali poticaje ljudima tako, ili smanjivali poreze za najmodavce koji uredno plaćaju svoje poreze kod rente, i kada bi to išlo u tom nekom smjeru”, smatra agentica za nekretnine Klara Kregar.

Od poreza na nekretnine odustalo se 2017. godine. U Vladi poručuju da se sada u donošenje zakona ide. Za najranije šest mjeseci, kada se razrade svi detalji, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari