TAMNA STRANA SPEKTAKLA

Francuska raseljava beskućnike iz Pariza: ‘Iseljeni smo zbog Olimpijskih igara’

Ilustrativna fotografija: "X"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Olimpijske igre prikazati veličinu zemlje, ali Olimpijsko selo izgrađeno je u jednom od najsiromašnijih predgrađa Pariza

Francuska vlada poslala je na tisuće beskućnika imigranata u autobuse i poslala ih izvan Pariza uoči Olimpijskih igara međutim, umjesto obećanog smještaja, navodno su ostavljeni u nepoznatim ulicama daleko od svojih domova, piše NY Times.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Olimpijske igre prikazati veličinu zemlje, ali Olimpijsko selo izgrađeno je u jednom od najsiromašnijih predgrađa Pariza, a tisuće ljudi žive u uličnim kampovima, skloništima ili napuštenim zgradama.

“Iseljeni smo zbog Olimpijskih igara,” kaže Mohamed Ibrahim iz Čada, iseljen iz napuštene cementare blizu Olimpijskog sela. Preselio se u praznu zgradu južno od Pariza, iz koje je policija iselila stanare u travnju. Autobus ih je odvezao dva sata jugozapadno do grada izvan Orléansa.

“Oni vam daju nasumičnu kartu,” kaže Oumar Alamine iz Srednjoafričke Republike, koji je bio u autobusu kojim su imigranti prevezeni. “Ako je to karta za Orléans, idete u Orléans.

“Službenici Macronove vlade nisu komentirali ove navode, ali su rekli da je u pitanju dobrovoljni program namijenjen ublažavanju hitne nestašice smještaja u Parizu.Vlada također poriče da su premještaji povezani s Olimpijadom.

Središte Olimpijade je Seine-Saint-Denis, gdje otprilike jedna od tri osobe su imigranti, najveći postotak u zemlji. Vlada je potrošila milijarde na obnovu tog područja. Mnogi nisu znali da ulaze u vladin program za pregled mogućnosti azila, i potencijalno deportacije. Program postoji već godinama, ali iseljavanja su dovela tisuće novih ljudi, od kojih mnogi nisu podobni za azil. Neki imaju status izbjeglice pa ne mogu imati koristi od programa dok su drugi ispričali za medije kako su mislili da nemaju izbora nego ući u autobus, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari