Čak 5 milijuna kuna za Milino liječenje uzet će Porezna?

Drugi problem je što su banke od uplata za Milino liječenje naplaćivale naknadu

S obzirom da su sredstva prikupljena za liječenje malene Mile Rončević uvelike premašila očekivanja, njezin otac Marin traži da se ona što prije prebace na račun Zaklade Nore Šitum i namijene liječenju nekog drugog djeteta, a da se pritom ne mora platiti porez.

“Voljeli bismo da to bude povod da se nađe trajno zakonsko rješenje, da se ne plaća porez na novce prikupljene za liječenje djece”, rekao je za novac.hr Vladimir Rončević, Milin djed, kojemu je sin Marin ostavio punomoć na svoj žiro račun.

Prema Zakonu o porezu na dohodak i pripadajućim pravilnicima, donacije za zdravstvene potrebe (liječenje, operativne zahvate, lijekove i dr.) koje nisu pokrivene osnovnim ili dopunskim zdravstvenim osiguranjem ne podliježu oporezivanju, ali samo do visine utrošenih sredstava za tu namjenu. Ako donirani novac nije u cijelosti utrošen za zdravstvene potrebe primatelja, odnosno ako se skupi više od predviđenoga, taj neutrošeni dio smatra se oporezivim primitkom.

Na višak prikupljenog novca potrebno je platiti porez kao na drugi dohodak, odnosno 10 posto od iznosa za mirovinsko osiguranje te na preostali iznos 24 posto poreza.

Na privatnom računu Marina Rončevića prikupljeno je 37 milijuna kuna, a tek polovica tog iznosa potrebna je za njezino liječenje. Ostatak od 15-ak milijuna tretira se kao dohodak Milina oca i na njih bi, ugrubo, trebao platiti gotovo pet milijuna kuna doprinosa i poreza!

Banke naplaćivale naknade za donacije

Osim toga, tijekom uplata novca na račun pojavio se još jedan problem. Naime, banke su naplaćivale uobičajene naknade pri čemu je, primjerice Erste banka zaračunavala naknadu od prosječno 2,2 kune na transakciju i tako u samo par dana zaradila gotovo 20 tisuća kuna. Na kraju su ispravili pogrešku te prestali naplaćivati naknadu, a na račun za Milino liječenje uplatiti 40.000 kuna.

Naknade  su naplaćivali i u HPB-u, PBZ-u i Zabi te su sve tri najavile da će novac vratiti putem donacije.

TIJEKOM JUTRA stigla je i najnovija informacija kako se novac ipak neće oporezivati – OVDJE!
Vijesti.hr
Foto: Martina Popovcic/Marko Prpić/Dubravka Petric/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari