NAJNOVIJE: Marić potvrdio: ‘Novac skupljen za Milino liječenje neće se oporezivati’

Na privatnom računu Marina Rončevića prikupljeno je 37 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da se novac skupljen za liječenje Mile Rončević neće oporezivati.

“Po Zakonu novac za liječenje se ne oporezuje. Roditelji su rekli da će višak novca ići za liječenje druge djece, što znači da spada pod neoporezivi dio”, objasnio je Marić.

Prema Zakonu o porezu na dohodak i pripadajućim pravilnicima, donacije za zdravstvene potrebe (liječenje, operativne zahvate, lijekove i dr.) koje nisu pokrivene osnovnim ili dopunskim zdravstvenim osiguranjem ne podliježu oporezivanju, ali samo do visine utrošenih sredstava za tu namjenu. Ako donirani novac nije u cijelosti utrošen za zdravstvene potrebe primatelja, odnosno ako se skupi više od predviđenoga, taj neutrošeni dio smatra se oporezivim primitkom.

Na višak prikupljenog novca potrebno je platiti porez kao na drugi dohodak, odnosno 10 posto od iznosa za mirovinsko osiguranje te na preostali iznos 24 posto poreza.

Na privatnom računu Marina Rončevića prikupljeno je 37 milijuna kuna, a tek polovica tog iznosa potrebna je za njezino liječenje. Ostatak od 15-ak milijuna tretira se kao dohodak Milina oca i na njih bi, ugrubo, trebao platiti gotovo pet milijuna kuna doprinosa i poreza!
Vijesti.hr/I. Franić
Foto: ‘Marko Prpić/Patrik Macek/Pixsell

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari