DOZE OSIGURANE

Capak kaže da nabavljamo milijun doza Pfizerovog cjepiva i upozorava: ‘Najvjerojatnije će biti dodatnih mjera’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ističe kako su osigurane i doze od Astra Zenece i one od Pfizera

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak  za N1 je komentirao današnju odluku Stožera kojom je iznimno dopušteno okupljanje više od 50 ljudi ako je riječ o obilježavanju državnog blagdana.

“O puno mjera se diskutira i razgovara. Već smo imali događaje za koje se donose posebni epidemiološki okviri, pa tako i ovaj u Vukovaru. Sutra će biti sjednica na kojoj ćemo još jednom razgovarati o epidemiološkom okviru”, rekao je Capak, dodajući kako će epidemiološki okvir biti jako strog.

Ponovio je kako  se “intenzivno razgovara o dodatnim mjerama i najvjerojatnije će dodatnih mjera biti”, ali nije precizirao ni kada bi one mogle biti donesene niti koje su.

‘Ne postoji taj prag preko kojeg kad se pređe, da se donose nove mjere’

“Ne postoji taj prag preko kojeg kad se pređe, da se donose nove mjere. Mi razmatramo situaciju. U drugim zemljama koje imaju takav okvir, situacija nije bolja. Mi smo dali mogućnost da lokalni stožeri donose strože mjere. Zasad se držimo ovog modela da smo donijeli horizontalni pristup za cijelu državu”, rekao je Capak.

Komentirao je i vijest da cjepivo tvrtke Pfizer ima 90-postotnu učinkovitost.

‘Osigurali smo dovoljno doza za rizičnu skupinu’

“Cjepivo je jako dobra vijest. Mi već neko vrijeme sudjelujemo u procesu nabave cjepiva. Uspjeli smo ući u proces nabave cjepiva Astra Zenece, koja će vjerojatno prva registrirati cjepivo. Od Astra Zenece imamo osigurano 2 milijuna i 700 tisuća doza koje bi trebale doći odmah nakon registracije u Hrvatsku u nekoliko tranši. Osigurali smo također ono što nam je falilo, broj doza za rizične skupine i za bitne dijelove populacije – zdravstvene djelatnike, socijalne radnike itd. i još 900 tisuća doza vrlo sličnog cjepiva koje je proizveo Johnson&Johnson.

Budući smo u međuvremenu dobili informaciju da će Pfizer možda prije Astra Zenece registrirati svoje cjepivo koje je drukčijeg tipa, mi smo se pobrinuli da naručimo milijun doza Pfizerovog cjepiva. Ako nam se to sve uspije realizirati, mi imamo osiguran dovoljan broj doza cjepiva da cijepimo naše rizične skupine populacije i sve druge dijelove važne populacije koji su važni strateški za funkcioniranje države”, kazao je za kraj Capak.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari