OSTAT ĆE TRAJNO MEĐU NAMA

Capak: ‘Nije kraj pandemije. I dalje je potreban oprez. Virus neće nestati’

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija danas je objavila da Covid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Prema ovoj bolesti se ubuduće ponašamo kao prema drugim virusima koji su trajno među nama. I dalje trebamo pratiti situaciju i ukoliko je potrebno donositi mjere, kazao je ravnatelj HZJZ-a

Covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), što je jedan od ključnih koraka prema okončanju pandemije koja je odnijela više od 6,9 milijuna života i poremetila svjetsko gospodarstvo.

Povodom te velike i važne vijesti obratio se će se ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo( HZJZ) Krunoslav Capak.

“Danas je na preporuku Odbora za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije, generalni direktor je proglasio prestanak javnozdravstvEne prijetnje koja ima međunarodni značaj što se tiče Covida 19, jer odbor smatra da zbog trajnog stanja pada oboljelih i umrlih i činjenice da je virus došao među nas da bi ovdje ostao, a ne da bi nestao i da se trebamo priviknuti na život sa virusom, proglasio zapravo prestanak te prijetnje. Iako uz priznanje da je virus i dalje među nama i dalje imamo epidemiju i pandemiju i dao je određene preporuke kako bi trebalo nastaviti dalje. Da se i dalje prati stanje s brojem oboljelih, da se virus sekvencira da bi se eventualno otkrile nove malignije varijante nego ovo što imamo danas, da se i dalje radi na razvoju cijepiva i ljekova”, kazao je Capak.

” Nije kraj pandemije, jer je i dalje virus među nama, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće. I dalje imamo u svijetu velik broj oboljelih. Virus neće nestati, on će biti trajno među nama, pretpostavljamo da će i ljeti biti prisutan, ali u vrlo manjoj mjeri. Prema ovoj bolesti i prema virusu da se ponašamo ubuduće kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama. I dalje trebamo pratiti situaciju i ukoliko je potrebno donositi mjere”, objasnio je Capak.

“Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj ima svoju proceduru propisanu zakonom i HZJZ ide prema tome da predloži ministru zdravstva, a onda će on na temelju našeg prijedloga i obrazloženja predložiti Vladi proglašenje kraja epidemije. Ukoliko do toga dođe onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali ne propisuje ih više Krizni stožer nego Ministarstvo zdravstva. Mi smatramo da je i dalje potreban oprez. Zdravstveni radnici i dalje trebaju nositi maske kad primaju pacijente”, kazao je Capak.

“Virus će i dalje biti prisutan ali u puno manjoj mjeri. Situacija je takva da u tjedan dana imamo 40 postotni pad oboljelih , 15- postotni pad hosipitaliziranih, isto tako i pad umrlih i na respiratoru.”, zaključio je Capak, prenosi RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari