I ONE ŽELE PROMJENE

Video | Međunarodni je dan primalja: ‘One su anđeli koji su sišli s neba’

Međunarodni je dan primalja, a tim povodom u mnogim su bolnicama organizirani dani otvorenih vrata rodilišta. Upravo primalja u Hrvatskoj nedostaje. Na svoj dan žele poručiti koliko su važne, a istodobno u sustavu i zanemarene

Da će biti primalja, odučila je još u osnovnoj školi. Njezin posao, njezin je poziv.

“Obožavam tu sreću na licu majke i oca kada ugledaju svoje dijete i to je neopisiv osjećaj i to želim gledati sve dok ne odem u mirovinu”, govori Monika Kurjak, primalja u KB-u Merkur.

Primiti novi život u ruke kaže najljepši je osjećaj, ova primalja to radi već 27 godina.

“Lijepo je nakon dugo godina rada kada dođe rodilja i kaže, Vi ste porodili moju mamu kad je rađala mene. Prekrasan moment, da sada već porađam djecu koju sam i donijela na ovaj svijet”, kaže Jasminka Jakupec, primalja u KBC-u Sestre milosrdnice.

Majkama pomažu prije, za vrijeme i poslije porođaja, podrška su im u svakom trenutku.

“Primalje su anđeli koji su sišli s neba. Tu su i u našim najljepšim i najtežim trenucima, dođu i pomaze te po glavi, nema ništa ljepše”, govori Mia Basta iz Zagreba.

Međunarodni dan primalja obilježavaju danom otvorenih vrata rodilišta u mnogim bolnicama. Buduće roditelje upoznaju s procesom porođaja i odgovaraju na sva njihova pitanja.

“Bilo je zbilja jako poučno. Došao sam sa suprugom jer za evo nekoliko dana očekujemo rođenje našeg sina”, govori Marijano Petric iz Zagreba.

Na svoj dan i upozoravaju – primalja u Hrvatskoj nedostaje, a studiji postoje samo u Rijeci i Splitu.

“Prema postulatima primaljske skrbi trebalo bi biti jedan na jedan, jedna primalja i jedna rodilja, a mi smo daleko od toga. Primalje traže priznavanje koeficijenata i naših kompetencija, otvaranje studija primaljstva i u Zagrebu”, govori Suzana Haramina, dopredsjednica Hrvatske komore primalja.

“Prvostupnice primaljstva bi trebale moći voditi fiziološku trudnoću, trebale bi moći savjetovati ženu, i uputiti je dalje ako nešto nije kako treba, trebalo bi nam omogućiti da radimo u skladu sa zakonom, a da taj zakon nije samo mrtvo slovo na papiru”, govori Jakupec.

Žele promjene jer majke i bebe zaslužuju najbolju skrb, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari