SMJENA ČLANOVA

Capak ostao jedini stručnjak u Vladinom savjetu? Vlada negira da su izbačeni epidemiolozi koji su potpisali javni apel

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković donio je odluku o izbacivanju iz vladinog Znanstvenog savjeta petorice znanstvenika, potpisnika pisma apela upućenog javnosti i Vladi Republike Hrvatske, Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana, javlja Večernji list.

Tim potezom izbačena su tri epidemiologa te je sada u savjetu, kao epidemiolog, ostao samo Krunoslav Capak

Ono što je interesantno, da potpisnici “spornog” apela već duže vrijeme traže od premijera Andreja Plenkovića da izbaci Gordana Lauca zbog njegovih kontradiktornih izjava glede pandemije Covida-19.

Smjena članova Znanstvenog savjeta došla je u vrijeme kada je župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, za RTL Danas ponovno prokomentirao svoju raniju izjavu kako su odgovorni u državi svjesno lagali.

Nakon što se pojavila informacija da su iz Vladinog Znanstvenog savjeta izbačena petorica članova, oglasili su se i iz Vlade.

”Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ,,epidemiološki”, a ne politički potez.

Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao je danas gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe.

Vlada od početka epidemije  transparentno upravlja krizom, na način da je javnost o svemu informirana. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera civilne zaštite RH. To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika.

No podsjećamo, Znanstveni savjet savjetuje, a Stožer stručno razmatra te i druge, ne-epidemiološke parametre i saznanja, te predlaže mjere, a Vlada odlučuje i provodi ih, za što ima odgovornost i demokratski legitimitet”, poručili su iz Vlade.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari