BORBA S KORONAVIRUSOM

Capak otkrio kada se vraćamo u relativnu normalu: ‘Ako se ovo dogodi, onda možemo razgovarati’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će popuštanje novih mjera ići ako ćemo u idućih mjesec dana postići silazni trend broja oboljelih i hospitaliziranih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 4080 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 48 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 22.408. Među njima je 2240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenta. Umrlo je 48 osoba.

Pomoćnica ministra Vera Katalinić Janković izvijestila je kako je popunjenost bolničkih kapaciteta trenutačno 74 posto, a popunjenost respiratora 50 posto. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će popuštanje novih mjera ići ako ćemo u idućih mjesec dana postići silazni trend broja oboljelih i hospitaliziranih.

“Nismo razmišljali koja bi brojka bila da tijekom prosinca počnemo s popuštanjem mjera, nego se radi o trendu. Ako će biti silazni trend oboljelih i hospitaliziranih, onda možemo razgovarati o eventualnom popuštanju mjera 21. prosinca”, rekao je.

U zadnjih tjedan dana imamo 15-postotni porast broja zaraženih, tjedan prije bilo je sedam posto, a još tjedan prije toga četiri posto. Hrvatska je po incidenciji trenutačno na 24. mjestu liste europskih zemalja, više imaju Slovenija, Austrija i Luksemburg, naveo je Capak. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranja je 32 posto, što je visoko, a viši imaju Bugarska i Poljska. Po mortalitetu smo na 12. mjestu sa smrtnošću od 368 na milijun stanovnika.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari