DOBILI PREGRŠT KRITIKA

Neispravnosti u testiranju koje nisu objasnili: Što se dogodilo s Oxfordovim cjepivom?

Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, Hrvatska se pretplatila za 2,7 milijuna ovog cjepiva

Kada je britansko-švedska kompanija AstraZeneca u ponedjeljak objavila da je njeno eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 u prosjeku učinkovito 70 posto, svijet je i više nego prije odahnuo jer je još jedno cjepivo pokazalo obećavajuće rezultate.

No znanstvenu zajednicu je zabrinuo smanjen i nejasan protok informacija oko samog tijeka ispitivanja cjepiva AstraZenece, što bi na kraju moglo rezultirati time da će u SAD-u i Europi trebati proći duži period za odobrenje takve vrste cjepiva. AstraZeneca je rekla  kako su ispitanici u Velikoj Britaniji dobili dva različita cjepiva, ali nisu objasnili zašto su koristili različita doziranja, prenosi CNN.

Problemi u testiranju koje nisu objasnili? 

Tijekom kliničkih ispitivanja skupina od preko 2700 sudionika primila je pola doze cjepiva, a zatim i cijelu dozu najmanje mjesec dana kasnije. Kod ove skupine zabilježena je 90-postotna zaštita od covida-19. Druga grupa ispitanika, njih skoro 9000, dobila je dvije pune doze; jednu odmah, a jednu najmanje mjesec dana kasnije. Ova je skupina bila zaštićena samo 62%. Gledajući prosječnu vrijednost, cjepivo je sigurno 70%.

Ovakav način predočavanja rezultata alarmirao je neke znanstvenike koji su se zapitali zašto je tvrtka izvještavala o objedinjenom rezultatu dva različita ispitivanja. Naime, takva praksa odstupa od standardnog izvještavanja o kliničkim ispitivanjima. To je bio samo početak problema. Prije tri dana je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik AstraZenecea, objasnio Reutersu da su neki ispitanici dobili manju dozu zbog laboratorijske pogreške. Govorio je o onoj grupi kod koje je registrirana učinkovitost od 90%.

“Ispitanici su sasvim slučajno primili pola doze“

U srijedu je oxfordov glasnogovornik za cjepiva (sveučilište Oxford razvija cjepivo zajedno s kompanijom AstraZeneca) rekao CNN-u da je “odabir doze za svako novo cjepivo komplicirano područje”. Tijekom analize metoda odabira doziranja, naišli su na jednu koja je rezultirala manjom dozom od one očekivane. “Ispitanici su slučajno primili pola doze”, rekao je Mene.

Jučer je Oxford izjavio da je do pogreške došlo zbog “razlika u proizvodnim procesima” i da je problem u međuvremenu riješen.

S obzirom na to da AstraZeneca i Oxford nisu spomenuli ovu pogrešku, koja nije zanemariva, u priopćenju iz ponedjeljka u kojem su objavili rezultate kliničkih ispitivanja primili su mnoge kritike na račun svoje transparentnosti. No AstraZeneca smatra da bi se svijet trebao usredotočiti na pozitivne rezultate ispitivanja.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari