POVREDA NIZA PRAVA

Video | Čavajda će odlučiti hoće li tužiti državu, bolnicu i liječnike. Pravnici tvrde: ‘Ima dobre šanse’

‘Kada je riječi o povredama prava u ovom slučaju, niz ih je povrijeđeno’, objasnila je profesorica Pravnog fakulteta u Osijeku

“Mama radimo pravu stvar… šapnuo si mi to u snu. Čekanje da Grga umre unutar moje utrobe, rađanje i gledanje ga kako tada umire, za mene kao majku bio bi čisti sadizam. Mučenje. Što bi od mene ostalo da i dalje čekam, gledam i iščekujem kako umire? Umrla bih skupa s njim.”

Dio je to pisma Mirele Čavajde, u kojem piše kako se osjeća, što je sve prošla i koliko je razočarana u hrvatski zdravstveni sustav i državu, izvještava Kristina Čirjak za RTL.

“Teško joj je, kao što bi naravno bilo teško i svakoj drugoj ženi. Zadovoljna je što napokon imamo presedan koji će omogućiti svim ženama da iskoriste pravo koje joj po zakonu imaju”, kazala je Mirelina odvjetnica Vanja Jurić.

Pomoć će ipak potražiti u Ljubljani, jer su joj u Petrovoj bolnici rekli da mogu obaviti samo inducirali prijevremeni porođaj. Ranije su poručili da nitko u Hrvatskoj ne radi feticid – a danas nisu htjeli stati pred kamere.

“Odluka drugostupanjske komisije ne pridonosi njezinom osjećaju sigurnosti s obzirom na to da je drugostupanjska komisija vratila lopticu na četiri bolnice, a nju se uvjerava da se i dalje treba javiti bolnicama kako bi ostvarila svoja prava”, kazala je Jurić.

Sve to za Mirelu Čavajdu bilo je previše, ali u svoju odluku nije sumnjala.

“Ti, moj sine, moj Grga… mi smo se dogovorili već nakon prve dijagnoze. Šapnuo si mi u snu: “mama, radimo pravu stvar”. Nitko me neće uvjeriti u suprotno. Jer ti i ja znamo. Vjerujte mi, ne bi bilo sretnije žene, majke i trudnice od mene da je prognoza drugačija. Ali nije”, napisala je Čavajda u pismu.

Hoće li tužiti državu, bolnicu i liječnike Mirela Čavajda odlučit će kroz mjesec dana. Pravnici smatraju – tužba ima dobre šanse.

“Kada je riječi o povredama prava u ovom slučaju, niz ih je povrijeđeno: od prava na privatnost, preko prava na dostupnost zdravstvenih usluga do toga da država nije ostvarila prava koja je Mirela imala na vrijeme, do toga da možemo govoriti o elementima mučenja, nesavjesnog postupanja, povrede dostojanstva gospođe Čavajde”, objasnila je Anita Blagojević, profesorica na Katedri ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Obitelj Čavajda sada treba mir, a ovo je – poručuju ona i njezina odvjetnica – bila i borba za sve žene i njihovo zakonsko pravo, izvještava Kristina Čirjak za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari