DIGITALNO RATOVANJE

Kod nas je koriste dileri i političari, u Ukrajini svi: Što se krije iza popularnosti aplikacije Telegram?

Foto: Unsplash C.W.

Ova je aplikacija sada postala temeljno oružje u informacijskom ratu koji se između Rusije i Ukrajine vodi paralelno s vojnim

Dva dana nakon što je puštena iz istražnog zatvora, svima koji u mobitelima imaju memoriran broj Gabrijele Žalac i instaliranu aplikaciju Telegram došla je obavijest da se bivša ministrica pridružila toj aplikaciji. I nije jedina, mnogi korumpirani političari, a pogotovo nakon uhićenja, skidaju Telegram i koriste ga za slanje poruka. To je jedna od stvari koja ih povezuje s dilerima.

Razlog je taj što je Telegram na glasu kao aplikacija koja osigurava tajnost razgovora. Oni koji ga koriste kako bi dogovarali ilegalne aktivnosti vjeruju da poruke koje pošalju putem Telegrama neće moći vidjeti policija niti bilo koja druga treća strana. No, kako objašnjava informatički stručnjak Marko Rakar, ovdje uglavnom griješe.

“Temeljna poveznica između političara i dilera je u tome što su apsolutno neupućeni kako Telegram radi, pa pogrešno misle kako su njihove komunikacije enkriptirane i zaštićene, što je apsolutno netočno”, objašnjava.

Nije siguran koliko se smatra

Naime, Telegram samo u određenim uvjetima enkriptira komunikaciju i individualne konverzacije je potrebno posebno podesiti da bi bili zaštićeni.

“Telegram je jedna od najmanje sigurnih messenger aplikacija koje su trenutno dostupne (što je uostalom eksplicitno nedavno potvrdio i sam osnivač Telegrama). Svaki chat između više korisnika je po definiciji nezaštićen, a razmjena poruka između dvije osobe je end-to-end enkriptiran (dakle enkriptiran od jednog telefona do drugog) samo ako je tako podešeno. Ako je sigurnost nešto što tražite, WhatsApp i osobito Signal, su daleko bolji odabiri”, rekao je Rakar.

A ova je aplikacija sada postala temeljno oružje u informacijskom ratu koji se između Rusije i Ukrajine vodi paralelno s vojnim. Većinu informacija s terena Ukrajini, a i ostatak svijeta, mogu dobiti putem nekog od telegram kanala. Tako primjerice Telegram kanal bojne Azov ima 450 tisuća pretplatnika koji redovito na svoje mobitele dobivaju nove poruke pošiljatelja iz kanala. No, kanal može vidjeti neograničen broj ljudi iz čitavog svijeta.

Na njemu Azov redovito objavljuje nove snimke napada, brojne snimke i fotografije iz čeličane Azovstalj, političke poruke i pozive na akciju te sve ostale informacije. Ovaj je kanal bio jedan od glavnih prozora u situaciju koja se razvijala u podzemnim tunelima Azovstalja. Mnogi mediji diljem svijeta upravo su iz ovog kanala uzimali snimke i fotografije stanja u Mariupolju, koje su zatim pokušavali potvrditi iz drugih, neovisnih, izvora.

Izvorno Ruska aplikacija pomaže Ukrajincima

Takvih kanala je mnogo, njima se koriste i ukrajinski dužnosnici, a ukrajinske kanale prate i građani Rusije koji pokušavaju dobiti informacije mimo državnih medija i žestoke ruske propagande. U svemu postoj i doza ironije jer – radi se o ruskoj aplikaciji.

“Nema stvarnog objašnjenja kako se odjednom Telegram prometnuo u aplikaciju kojoj se vjeruje. Riječ je o Ruskoj aplikaciji čiji su serveri na teritoriju Rusije i koja je praktična za komunikaciju iz mnogih razloga, jako je podobna za korištenje u poslovne svrhe i automatsku razmjenu poruka, praktično je i korištenje kanala za brzu deseminaciju informacija – no sve te odlike koje je čine praktičnom su ujedno i odlike koje je čine nesigurnom”, objašnjava Rakar.

Rekao je i kako postoji vrlo mali broj država u kojima je Telegram dominantan te se uglavnom radi o bivšim sovjetskim republikama uz svega nekoliko iznimki. On nije dominantan čak ni u matičnoj Rusiji, gdje se najviše koristi Whatsapp, a prema nekim izvještajima, u Ukrajini je i dalje kod ‘ne-ratne’ komunikacije najpopularniji Viber.

“Telegram kao ‘ruska’ aplikacija ima veliku prisutnost i popularnost u Rusiji i zemljama koje gravitiraju prema rusiji; pa je tako na Telegramu moguće istovremeno naći i Ukrajinske ali i proruske sadržaje. Telegram kanali su se pokazali kao efikasni u tzv. OSINT analizama (open source intelligence tj. “otvorenoj” špijunaži/analizi), pa se tako vrlo brzo mogu podijeliti informacije s ratišta, ali i provjeriti točnost pojedinih informacija koje se odnose na ratne aktivnosti”, objasnio je informacijski stručnjak.

A Telegram je i na glasu kao aplikacija s jasno artikuliranim političkim stajalištima koja je u jednom intervjuu objavio njegov osnivač, Pavel Durov.

“Slobodna izražavanja”

“Principi funkcioniranja Telegrama proizlaze iz jednog intervjua iz daleke 2015 godine, a u svojoj biti se svode na deklariranu zaštitu slobode izražavanja, slobodu udruživanja, minimalizaciju podataka i apsolutnu zabranu prodaje podataka trećim stranama. Problem je da je od tog trenutka do danas došlo do puno promjena u strukturi Telegrama kao kompanije, te nemamo stvarnog načina utvrditi ili provjeriti da li su ti principi i dalje na snazi”, objasnio je Rakar.

Zašto je sada odjednom ova aplikacija za razmjenu poruka postala toliko popularna u Ukrajini? Razlog se nalazi u iznimnoj praktičnoj funkcionalnosti njegovih kanala.

“Kanali, a njih trenutno ima u desecima tisuća, su tematski orijentirani (po različitim kriterijima) i vrlo se lagano na njih “pretplatiti” i s jedne strane donose fokus na određenu temu kakav možete pronaći na Redditu, a da je sadržaj istovremeno maksimalno kondenziran i pojednostavljen (poput primjerice Twittera). Tako da kroz kanale možete velikom brzinom proširiti informaciju velikoj skupini korisnika i to se pokazalo kao iznimno korisna i od strane korisnika često korištena funkcionalnost”, rekao je Rakar.

A Telegram je navodno i omiljeni način komunikacije Volodimira Zelenskog. Ukrajinski predsjednik ima i svoj kanal koji broji više od 1,3 milijuna pretplatnika. Na njemu nekoliko puta dnevno objavljuje svoje video poruke te fotografije i snimke ratnog razaranja, a to mu je i najveći oslonac u komunikaciji sa svojim narodom.

U ratnoj Ukrajini Telegram ima mnogo plemenitiju primjenu nego u korumpiranoj Hrvatskoj, no problem je isti kao i sa svim kanalima koji podržavaju slobodu govora – na njemu također ima pregršt lažnih vijesti, piše RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari