Čeka nas pravi adventski vikend: Stiže zima sa svim svojim pojavnostima!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Snježna priča počela je već danas, a trebala bi se nastaviti ovog vikenda

Prvi snijeg u nizinskoj Hrvatskoj imali smo prije malo manje od mjesec dana, no od studenačkog snijega najčešće ni očekujete neku veliku dramu. Od prosinačkog već očekujete znatno više, a mi meteorolozi ovdje smo da ispunjavamo vaše želje.

VIKEND NA JADRANU

I na obali zimski uvjeti, prije svega zbog bure koja će donijeti dojam vrlo hladnoga vremena.

Bura već danas na nekim dijelovima obale sjevernog Jadrana ima olujne udare, oni će sutra jačati, a u subotu dosegnuti i orkansku snagu. Uz takve uvjete i udare vjetra i do 125 kilometara na sat valja računati na ograničenja u prometu i plovidbi, pa i potpuni prekid nekih brodskih i trajektnih linija.

Petak će biti kišovit, u južnoj Dalmaciji i na dubrovačkom području, koji će još veći dio dana biti pod utjecajem juga, mogući su popodne i jači izljevi kiše uz grmljavinu. Tamo gdje bura bude jača, a to je prije svega u Podvelebitskom primorju, uz kišu bi moglo biti i susnježice koja bi se mogla čak i malo zadržati na tlu.

U noći na nedjelju bura će dijelom oslabjeti, a u područjima sa slabijim vjetrom očekuje se i osjetniji pad temperature, ponegdje i do -3 °C. Nedjelja će biti barem djelomice sunčana i suha, a nova kiša očekuje se u ponedjeljak.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Već danas malo snijega palo je u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, a nešto više u Gorskom kotaru i Lici. Uskoro ćemo dobiti i prva mjerenja visine snijega, no, prema procjenama, radi se o deset do 15 centimetara. To je zaista zanemarivo za taj dio Hrvatske u ovo doba godine. Ono što nikako nije zanemarivo jest kombinacija snijega i vjetra.

Bura već jača i jačat će i dalje pa svakako treba imati na umu da će biti vrlo jakih, pa i olujnih udara vjetra, a u kombinaciji sa snijegom valja računati na vijavice.

U petak će u Gorskom kotaru i Lici nastaviti padati, snježni pokrivač podebljat će se za 20 do 30 centimetara što znači da bi ga, da nema bure, bilo taman toliko da dođe do vrha sare na čizmama. Uz buru, bit će dijelova ulica, cesta i polja na kojima ga neće uopće biti, a s druge strane može biti i zapuha od pola metra. U drugom dijelu dana krenut će i u nizinama i ubrzo se i početi loviti. U nizinama se do navečer očekuje otprilike 5 centimetara.

U noći na subotu nastavit će padati. Bit će ga taman dovoljno za lijep ugođaj trećeg adventskog vikenda i za neke oblike dječjih snježnih radosti. Za sanjkanje ipak većinom ne. Prema procjenama koje kod prvog ozbiljnijeg snijega, a pogotovo kad ga donose mediteranske ciklone, nikad nisu previše zahvalne, u Posavini, na Banovini i Kordunu moglo bi ga biti dvadesetak centimetara, a prema sjeveru manje, do 10. Štoviše, postoji mogućnost i da u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske potpuno izostane. Dobra vijest za snjegoljupce je činjenica da slijede hladni dani pa će se ovaj kakav-takav pokrivač uglavnom i zadržati.

Uz snijeg, i u nizinskoj Hrvatskoj će biti vjetrovito, što zapravo i nije tako loše za one kojima se ne da čistiti snijeg s automobila na kojima se i neće nešto osobito nataložiti. Ono što se skupi ipak valja očistiti jer u subotu navečer, nakon prestanka snijega, sa zapada prema istoku stiže i razvedravanje.

U područjima u kojima noć na nedjelju bude vedra temperatura će se spustiti i do -10, moguće čak i koji stupanj niže. Samo će se u Slavoniji vrlo vjerojatno zadržati manje hladno, a osjetnije zahladnjenje tamo stiže u nedjelju navečer. Nedjelja će biti sunčana, ali će sunce biti prilično zubato. Temperatura će se tijekom dana rijetko gdje popeti iznad nule.

Dunja Mazzocco Drvar

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views