OZBILJNO UPOZORENJE

Čelnik JLG-a: ‘Bit će sve više slučajeva nestanka lijekova s tržišta’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kaže da je industrija pod pritiskom lockdowna u Kini, potom carinskih barijera i inflacije, a na kraju i nedostatka radnika. A kad nestane sirovine, nestane i lijekova na tržištu, upozorio je izvršni direktor ove tvrtke

Izvršni direktor Jadranskog galenskog laboratorija Mislav Vučić iznio je bojazan da bi se u Hrvatskoj mogli suočiti sa sve češćom, čak trjanom nestašicom pojedinih lijekova.

“Svi osjećamo pritisak, što zbog lockdowna u Kini, zbog carinskih barijera i inflacije, sve do nedostatka radne snage, što je trenutno najveći problem u lancu stvaranja vrijednosti. Svi prije ili kasnije dolazimo u rizik nedostatka sirovine. A to onda za sobom povlači i nedostatak lijekova na tržištu. To je ono što, nažalost, čeka i nas. Možda to nedovoljno percipiramo, ali postoji značajan rizik da će neki proizvodi privremeno ili trajno nestajati s hrvatskog tržišta”, izjavio je Vučić za Novi list.

Nedostatak sirovina je za to tek jedan od razloga. Drugi leži u tome što su zadnjih 30 godina svi zdravstveni sustavi rezali troškove, što je dovelo do pada cijena lijekova pa pojedinih lijekova nema interesa više proizvoditi.

“Sad kad paralelno imamo i inflaciju koja diže cijene, imamo i veliki sudar između životne situacije i politike europskih zdravstvenih vlasti.

U škarama ta dva trenda i činjenice da sirovine nekad ima, a nekad nema, siguran sam da će biti sve više slučajeva nestanka lijekova s tržišta”, zaključio je Vučić.

Krajem prosinca potvrdili su nam farmaceuti da je u tom trenutku nedostajalo pojedinih lijekova za djecu, od antibiotika, do sirupa protiv temperature i čepića. Samo neki od razloga su ti što su troškovi transporta povećali se za 160 posto, sirovine za 120 posto i energije za 330 posto, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari