ISTRAŽIVANJE HZJZ-A

Video | Svaki treći 11-godišnjak u RH pije energetska pića, mnogi ih čak i miješaju s alkoholom

Riskiraju posljedice. Kakve? Raste im krvni tlak, srce radi sve brže i prijeti, redom: aritmija, infarkt, pad tlaka, nesvjestica, iznenadna smrt

Istraživanje hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazalo je kako svaki treći učenik ili učenica u dobi od 11 godina rijetko ili češće piju energetska pića, u dobi od 13 godina svaki drugi, a čak dvoje od njih troje u dobi od 15 godina. Posljednje istraživanje rađeno je prije četiri godine.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a: “Nemamo porast u povremenoj konzumaciji no imamo porast u izrazito rizičnoj konzumaciji, a to je svakodnevno pijenje, pijenje s alkoholom i velikih količina u jednoj prilici.”

Energetska pića tako svakodnevno pije gotovo 5,9 posto učenika u petom razredu osnovne škole i 2,3 posto učenica, dok ih čak 12,6 posto u toj dobi energetsko piće miješa s alkoholom. Taj postotak raste na 37 posto kad navrše 15. rođendan.

Previše je i samo jedno energetsko piće pomiješano s alkoholom, upozoravaju stručnjaci jer su učinci na zdravlje brojni, a povezani su sa sadržajem energetskih pića osobito kofeina, taurina i velikih količina šećera.

Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju KBC-a Zagreb: “Riječ je o manifestaciji adrenalinske oluje, porast krvnog tlaka, pojačan rada srčanog mišića koje zahtijeva povećanu dostavu energije gdje se onda može dogoditi niz stvari koje mogu dovesti do aritmije, koronarnih incidenata, automatski pad tlaka, sinkopu, iznenadnu smrt.”

Sve je te opasnosti prepoznao sustav, pa iz Ministarstva zdrvatsva kažu osnovali su interdiciplinarno povjerenstvo da na tome radi.

Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva: “Napravili smo draft zakona koji bi bio nekakav lex specijalis, a odnosi se na ograničenu dostupnost ovih pića maloljetnicima.”

Hoće li takvog Zakona uopće biti i kada ga možemo očekivati – još se ne zna. No, ono na čemu se, objašnjavaju iz Ministarstva, radi paraleno jest edukacija. Da mladi i roditelji shvate – da su energetska pića za djecu – itekako štetna, piše danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari