RAVNATELJICA SE ISPRIČALA

Četvero prvašića gladni gledali kako drugi jedu: ‘Moja kći im je htjela dati obrok no nisu joj dozvolili’

Photo: Ilustracija (Miranda Cikotic/PIXSELL)

Ravnateljica kaže kako su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, ali je nisu ni jednom platili

Zbog četvero romske djece iz 1. razreda koja su u OŠ Draganići u ponedjeljak ostala bez školskog obroka, ravnateljica škole Marica Jurčić prijavljena je Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu i predstavniku Roma Veljku Kajtaziju.

Prijavila ju je Melita Sudar Begov, majka djeteta koje je svoj obrok htjelo podijeliti s prijateljima koji su taj dan u školi ostali gladni.

Ona tvrdi da je četvero učenika ostavljeno u razredu da gledaju ostale dok jedu jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu.

“Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja”, ispričala je Sudar Begov za Radio Mrežnicu.

Sudar Begov smatra kako se nije smjelo dogoditi da djeca trpe posljedice nečega za što nisu krivi niti su smjela biti izložena ovakvoj situaciji.

Iako svoj prigovor na postupak ravnateljice nije uputila inspekciji, Sudar Begov traži inspekcijski nadzor u OŠ Draganići. Razgovarala je s ravnateljicom i raskinula ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete te donijela donaciju hrane za četvero djece koja su u ponedjeljak ostala bez obroka.

Karlovačka županija je pak već zatražila očitovanje ravnateljice o ovom slučaju. U njemu ravnateljica kaže kako su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, ali je nisu ni jednom platili. Napominje da je cijena obroka u školi je 5 kuna po danu te da škola ni od koga ne prima nikakve subvencije za školski obrok.

“U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda”, rekla je ravnateljica, a Radio Mrežnica piše i da se na kraju ispričala što učenici nisu dobili jelo iako je hrane bilo dovoljno.

“Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i što učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali”, rekla je ravnateljica.

Povezani VIDEO: