NOVA SPOZNAJA

Naša molekularna biologinja: ‘Nema dokaza da se koronavirus širi na najopasniji način’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

To ne znači da se naknadno ipak može pokazati i aerosolni prijenos, ograđuju se znanstvenici

Znanstvenici su došli do novih spoznaja o novom koronavirusu SARS-CoV-2 koji je izazvao svjetsku pandemiju bolesti COVID-19.

“Zna se da je to kapljični virus jer je dokazano da se širi kapljičnim putem. Zasad nema dokaza da je ujedno respiratorni virus, odnosno nema dokaza da se širi aerosolom”, kazala je dr. Željka Mačak Šafranko iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Naime, kapljice sline koje se rasprše kad kihne ili se nakašlje zaražena osoba u sebi nose virus. Sreća u nesreći je to što su te kapljice teže i veće od aerosola te nemaju tako velik domet pa treba ipak biti neko vrijeme fizički biti blizu inficirane osobe, i to nezaštićen, da bi došlo do prijenosa virusa. Puno sitnije čestice aerosola mnogo su lakše i lebde pa mogu virus prenijeti na veću udaljenost, čime se uvelike povećava mogućnost zaraze, a to čini se, ovdje nije slučaj pa ventilacijski sustavi u npr. trgovačkim centrima, za koje se prethodno sumnjalo da mogu biti opasni u smislu širenja zaraženog aerosola, očito ne predstavljaju izvor zaraze.

To ne znači da se naknadno ipak može pokazati i aerosolni prijenos, ograđuju se znanstvenici. Virusi inače s vremenom gube na patogenosti, pa postoje opravdana očekivanja da će se to pokazati i u ovom slučaju.

“Da bi opstao, virus treba biti što manje patogen jer ako ubije svog domaćina, virus se ne može širiti dalje, što mu je primarni cilj. Čovjek nije ni bio primarni domaćin ovog virusa i očekivano je da mu se virus prilagođava”, otkrila je za Večernji list dr. Mačak Šafranko.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari