A TEK ONE UVOZNE...

Video | Cijena trešanja ruši rekorde, na placi im se dive, ali malo tko kupuje: ‘To su tri, četiri ručka!’

Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje, a za kilogram se traži oko 10 eura. No, iako skupe i dalje su jeftinije od uvoznih. S druge strane – tuga u Tugarima jer poznatih Tugarka ove godine gotovo da i neće biti

Stigle su prve domaće trešnje, ali po cijeni od 10 eura malo tko ih kupuje. Janja, prodavačica na splitskoj tržnici kaže: „Ma uopće nisu skupe, evo ja i kćer jučer dva sata dok smo obrali 10 kila, čipaš di jednu po jednu jer nisu toliko zrele da možeš sve redom brati. Već vataš jednu po jednu dok ne uvatiš 10 kila.“

Dora iz Splita dodaje: „To je znači kao i lani cijena, nisu poskupile. Priuštit ću ih malo, baš malo.“ Dok Mirko Damjanić sa Brača smatra: „Za 10 eura možete u supermarketu kupit kilo mesa, tako nešto i luka i povrća i vrlo se može tri četiri dana napravit ručaka.“

Crveni plodovi iz uvoza i skuplji, pa se za kilogram traži između 25 do 30 eura. Pa Anka koja prodaje trešnje kaže: „Pa kupe šta će moraju kupit, kažu da jeftinije i da je pristojnija cijena u odnosu na 25 eura uvozne”. Dok njena kolegica Ljubica dodaje: „A šta je.. ali je bolje uvozna roba od naše , to je 200 na 100 nije. Razlika u cijeni 300 posto, ali svit voli uvoz.“

Problem s najpoznatijom domaćom trešnjom

Jedna od najsočnijih i najpoznatijih trešanja ona tugarska još nije počela davati plodove. Pričekat će još mjesec dana, a jugo i kiša nisu joj išle u korist. Uroda ako bude trećinu od dosadašnjih bit će dobro.

Joško Bulić proizvođač trešanja z Tugara objašnjava: „Ovdje imamo doslovno 3 trešnje šta ih je trebalo biti 23 karikiram. Problem je što je prije Uskrsa ovdje zapuvalo jako jugo i to je najgore što se može dogoditi u cvatu trišnja. I onda ako se još dogodi kiša onda je priča gotova.“

Smatra da bi cijene mogle biti niže, ali problem je kaže što su proizvođači nemaju nikakvu podršku.

Kupci čekaju pad cijena

“Mi možemo proizvodit trišnju treba institucije reći zašto ona ima kratki vijek. Sada mi ovdje imamo najstariju trišnju staru 100 godina koja još uvijek rađa, institucije bi trebale nam pomoć a da ne bude da smo prepušteni sami sebi”, kaže Joško.

Dok se proizvođači snalaze, kupci će čekati da cijene ipak padnu. Do tada barem mogu gledati, ako neće kušati prve trešnje, prenosi Danas.hr.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari