TUGA, JAD I OČAJ

Čini se da ćemo teško ‘omastiti brk’! Omiljena uskršnja delicija skuplja nego ikad, a sve teže ju je pronaći

Ilustrativna fotografija: Tomislav Miletic/PIXSELL

Cijene janjetine se u trgovačkim lancima kreću od 8,89 pa do 10,88 eura po kilogramu

Svega nas nekoliko dana dijeli od Uskrsa. Za mnoge Hrvate to znači i bogat stol i brojne uskršnje delicije. Od jaja, mladog luka, šunke, sira do domaće šunke i janjetine. Sve se to nalazi na blagdanskom stolu dugi niz godina.

Ipak, čini se kako bismo ove godine mogli ostati bez mnogima drage namirnice. Javio nam se čitatelj i rekao kako je obišao nekoliko trgovačkih lanaca i kako nigdje nema janjetine.

“U jednom trgovačkom lancu u izlogu piše da je janjetina na akciji, ali kada sam ušao unutra – sve je prazno. Isto je i u drugom trgovačkom centru… Na placu je pak cijena 12 eura. Pa prošle godine je bila puno jeftinija. Što je ovo? A da za Uskrs nema janjetine… To je tragedija”, kaže nam čitatelj Tomislav.

Poskupljenje od skoro jednog eura

Stoga smo provjerili stanje u trgovačkim lancima. Cijene se kreću od 8,89 pa do 10,88 eura po kilogramu. Svakako skuplje nego u istom periodu prošle godine. Zato bi nove, više cijene neke mogle natjerati da janjetinu zamijene nečim drugim.

Prošle je godine tako janjetina u trgovačkim lancima u prosjeku koštala 60 kuna, što je oko 7,95 eura. To znači da je janjetina ove godine poskupjela, u prosjeku, za 6,98 kuna, odnosno 0,92 eura.

U mesnicama dostupna tek od srijede

Drugi problem je da je do janjetine teško doći. U dućanima ih nema, a ništa bolje nije ni u mesnicama.

Nazvali smo nekoliko mesnica u Zagrebu i većina nam je rekla kako će janjetinu dobiti od srijede. A cijene? Više nego one u dućanu.

U jednoj mesnici je cijena kilograma 12,99 eura i tamo je već sada ima, ali u manjim količinama. Kažu nam kako će od srijede imati puno više. U drugoj mesnici je cijena 11,90 eura gdje je isto danas ima nešto malo, ali se očekuje da će od srijede imati veće količine. U ostalim mesnicama cijene su 12,80 eura, 13,90 eura, a u jednoj čak 19 eura! I u sve tri je janjetina dostupna od srijede, piše Net.hr.

Izgleda kako će ove godine janjetinu jesti oni koji se prvi stvore ispred vrata trgovačkih lanaca ili mesnica. Sretno nam…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari