ŠTRAJK IPAK MOGUĆ?

Objavljeni uvjeti koje će Beroš ponuditi liječnicima. Paket je težak 72 milijuna eura, kreće udar na koeficijente

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Beroš je raspoložen za pregovaranje o povećanju koeficijenata i to u rasponu od 3 do 20 posto. To bi se odnosilo na specijalizante, doktoremedicine, dentalne medicine…

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je danas u 12 sati sastanak s pet krovnih liječničkih udruga koje su prije dva tjedna organizirale prosvjed u Zagrebu i tražile da ih primi premijer.

Kako neslužbeno donosi Slobodna Dalmacija, ministar će ponuditi povećanje koeficijanata teških 72 milijuna eura.

Radi izjednačavanja užih specijalizacija i specijalizacija, kao i izjednačavanja koeficijenata specijalista u bolničkom i izvanbolničkom sustavu predlaže se povećanje koeficijenata u rasponu od 3 do 20 posto, što bi iznosilo oko 40 milijuna eura godišnje.

Specijalizantima bi se, prema neslužbenim informacijama, koeficijent povećao za 10 posto, što je “opterećenje” za državni proračun od oko šest milijuna eura.

Predlaže se i povećanje doktorima medicine, dentalne medicine, mr. pharm., mag. biokemije koji nemaju specijalizaciju s 1,659 na 1,825, što je povećanje od 10 posto.

Izmjenama bi bili obuhvaćeni i medicinski fizičari, psiholozi i ostali koji sada imaju koeficijent 1,571, a u budućnosti bi imali, ako predstavnici liječnika prihvate, koeficijent 1,659, odnosno dobili bi povećanje od 5,6 posto, što bi biogodišnji trošak od 1,35 milijuna eura.

I na kraju prijedlog je da se prvostupnicama sestrinstva i zdravstvenim radnicima srednje stručne spreme da povećanje od tri posto, što bi godišnje iznosilo oko 24 milijuna eura, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari