Cjepivo protiv koronavirusa uskoro će se testirati na ljudima?

Foto: Ilustracija (Riportal.hr/Mateo Levak)

Očekuje se da će dvostruke doze zaštititi odraslu osobu od infekcije koja može nastati zbog koronavirusa. Rezultati ispitivanja na ljudima mogli bi biti spremni već u srpnju te je ovo ustaljena praksa kada je u pitanju razvoj cjepiva

Svjetska ekonomija počinje osjećati teškoće zbog koronavirusa koji se sada već brzinom munje širi svijetom. Zbog toga je i upitna  Olimpijada u Tokiju 2020. Istovremeno, znanstvenici grozničavo u pozadini rade kako bi razvili protumjere za borbu protiv virusa pa jedna biotehnička kompanije smatra da ima odgovor. Tvrtka “Moderna” objavila je da je razvila cjepivo protiv koronavirusa koje će uskoro biti spremno za testiranje na ljudima, javlja Wall Street Journal.

Premda se ovdje radi o sretnim vijestima, u zraku ostaje visjeti još pitanja u vezi cjepiva. Ono najvažnije jest hoće li cjepivo djelovati onako kako je planirano i koje su potencijalne nuspojave. Ako se cjepivo i pokaže učinkovitim uz minimalne nuspojave, nije jasno koliko će trebati da cjepivo bude odobreno za distribuciju i koju bi strategiju, uz novi alat, djelatnici u zdravstvu mogli upotrijebiti u borbi protiv širenja virusa.
U najboljem scenariju, cjepivo će biti odobreno i spremno za distribuciju do 2021. godine, piše net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari