FRIŠKA ISTRAŽIVANJA

Covid pacijenti sve češće prijavljuju nove simptome: Konjunktivitis, gubitak sluha, probavne smetnje…

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Umor, povišena tjelesna temperatura praćena vrućicom i umorom, gubitak mirisa i okusa, već su svima dobro poznati simptomi Covida-19. Kako vrijeme odmiče, više je saznanja i o drugim simptomima za koje se prije nije znalo.

Sve više izvještaja sugerira da bi simptomi korone mogli biti i gubitak sluha, gastrointestinalne tegobe i konjunktivitis.

Rezultati istraživanja provedenog u Kini pokazali su da konjunktivitis može također biti znak zaraze koronavirusom. On može izazvati crvenilo, suzne oči i otekline. Kako piše Times of India, istraživanje je obuhvatilo 12 osoba koje su bile zaražene novim sojem korone. Svi ispitanici pokazali su simptome konjunktivitisa.

Njih 11 bilo je pozitivno na koronavirus nakon analize uzoraka iz brisa nosa, dok je jedan ispitanik dobio pozitivne rezultate nakon uzimanja brisa iz oka i nosa. Znanstvenici smatraju da bi se ova povezanost mogla objasniti činjenicom da virus u tijelo može ući i preko očne sluznice. No, potrebna su dodatna ispitivanja i istraživanja ne bi li se otkrilo utječe li korona na vid Covid bolesnika.

Gubitak sluha, zvonjava u ušima i gastrointestinalni problemi

Zvonjava u ušima i gubitak sluha također mogu biti znakovi da je osoba zaražena koronavirusom. Prema istraživanju objavljenom prošlog tjedna u časopisu International Journal of Audiology stoji da zaraza koronom može izazvati probleme sa sluhom kod pacijenata.

Neki od njih prijavili su neugodan osjećaj u ušima, zvonjavu i privremeni gubitak sluha. Neke probleme sa sluhom imalo je 7,6 posto Covid pacijenata, stoji u studiji. Dok neki Covid pacijenti imaju problema sa sluhom, neki su prijavili povraćanje i proljev kao simptome.

Stručnjaci iz zdravstvenog područja naglašavaju da se gastrointestinalni problemi ne smiju shvaćati olako u trenutku kada pandemija i dalje “divlja” svijetom, prenosi Times of India. Premda se radi prvenstveno o respiratornoj bolesti, Covid može utjecati i na neke druge organe, u što spadaju crijeva, jetra i bubrezi. Zato neki pacijenti mogu povraćati, i imati proljev i mučnine.

Također, mnogi Covid pacijenti osjećaju se iznimno umorno i letargično, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari