EKONOMISTICA IVA TOMIĆ

CRNE PROGNOZE: ‘Nisam sigurna da će potpore za očuvanje radnih mjesta biti dovoljne da gospodarstvo izdrži zimu’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Vlada, poslodavci i sindikati dogovorili su redizajn mjera za pomoć gospodarstvu zbog korona krize

Za sada su u Stožeru jasni – čeka se efekt donesenih mjera, a nove će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Istodobno, Vlada, poslodavci i sindikati dogovorili su redizajn mjera za pomoć gospodarstvu zbog korona krize.  Načelni dogovor je da se poveća broj onih koji primaju potpore i smanje postavljene granice pada prometa.

Dosadašnji uvjet za pomoć je bio pad od 60 posto i više, a sada će se taj prag smanjiti. Dogovorena je i fleksibilizacija mjere skraćenog radnog vremena. Tu će biti potrebno manje dokumentacija za aktivaciju te će se radno vrijeme moći skratiti više nego do sada.

U RTL-u Danas o dogovoru je govorila glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

Redizajnirane mjere vrijedit će za listopad, studeni i prosinac.

“Razgovarali smo zajedno s predstavnicima Ministarstva rada i sindikatima o potencijalnim promjenama. Spominjali su se postoci od 40 posto na više. No, treba biti jasan i reći da bi se smanjio postotak zadnju riječ ima ministar financija. Ali ne bi se postotak odnosio iznos potpore od 4000 kn na manji postotak nego bi se skaliralo temeljem postotka pada prihoda”, kazala je.

Na pitanje bi li to pomoglo poduzetnicima, Tomić je kazala da plaća nije jedini trošak poslodavcima. “I država samo sufinancira plaće zaposlenika. Najčešće ne isplaćujhe punu plaću. Svaka pomoć je dobra. Ove potpore su u velikoj mjeri uspjele sačuvati radna mjesta”, kazala je.

“Naravno. I jedan otkaz viša je previše. NO, sad smo ponovno došli u vrlo tešku i neizvjesnu epidemiološku situaciju koja bi se stvarno mogla preliti i na funkcioniranje gospodarstva i već se preljeva. Nisam sigurna da će same potpore za očuvanje radnih mjesta biti dovoljne da bi gospodarstvo izdržalo zimu”, kazala je.

Na pitanje o prognozama o padu BDP-a kazala je da ih je teško donositi jer puno toga utječe na to, a sada je to još teže. “Ne događa se kriza samo u Hrvatskoj već širom Europe i svijeta. Kako smo ljetos imali nešto bolje pokazatelje nego se očekivalo pa su se prognoze nešto popravile, kako sada dolazimo u nešto neizvjesniju situaciju, to bi se moglo preliti na nešto lošija očekivanja za pad u 2020.”, zaključila je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari