NEDOUMICE RIJEŠENE

CRNO NA BIJELO! Stožer objavio najčešća pitanja i odgovore o propusnicama; Provjerite imate li šanse…

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najčešća pitanja koja građani postavljaju o propusnicama, kao i odgovore na njih

Od ponoći na snagu stupa zabrana napuštanja županija, što znači da za putovanje iz županije u kojoj imate prijavljeno prebivalište ili boravište u drugu županiju morate imati propusnicu.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najčešća pitanja koja građani postavljaju o propusnicama, kao i odgovore na njih.

PITANJE: Treba li osoba koja se trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj (dalje: Odluka,) zatekne u drugoj županiji prilikom povratka u županiju u kojoj ima prebivalište ili boravište, imati propusnicu

ODGOVOR: Za povratak u županiju prebivališta ili boravišta propusnica nije potrebna.

PITANJE: Trebaju li djeca / maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište, ako je napuštaju zajedno s roditeljima?

ODGOVOR: Djeca / maloljetne osobe ne trebaju imati propusnicu u slučaju napuštanja županije, ako je napuštaju zajedno s roditeljima. Preporučuje se županijskim stožerima civilne zaštite na propusnicama roditelja navesti imena maloljetne djece koja s njima putuju.

PITANJE: Mora li vozač taxi vozila imati propusnicu ako obavlja vožnju izvan županije u kojoj ima prebivalište ili boravište?

ODGOVOR: Vozač taxi vozila ne mora imati propusnicu ako obavlja vožnju izvan županije u kojoj ima prebivalište ili boravište, uz uvjet da prevozi stranku koja ima valjanu propusnicu. Ako je sam u vozilu ne može napuštati županiju bez propusnice.

PITANJE: Može li se dobiti propusnica radi obilaska starih roditelja u drugoj županiji?

ODGOVOR: Ne, jer to je rizik za širenje bolesti, a nije nužno neophodno.

PITANJE: Što ako se radi o teško bolesnom članu uže obitelji ako prijeti opasnost od smrti?

ODGOVOR: U takvom slučaju treba se, uz potvrdu liječnika, obratiti za propusnicu Ravnateljstvu civilne zaštite.

PITANJE: Treba li osoba koja u svojstvu vozača prevozi drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu (npr. otac ili suprug prevozi zdravstvenu djelatnicu s posla odnosno na posao) imati propusnicu?

ODGOVOR: Osobi koja u svojstvu vozača prevozi drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu izdaje se propusnica za tu svrhu.

PITANJE: Može li osoba dobiti propusnicu za skrb o starijim i nemoćnim osobama?

ODGOVOR: Osoba koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama (čuvanje, skrb, njega i slično) može dobiti propusnicu, ako se uz zahtjev dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine ili službe socijalne skrbi, kojim se potvrđuje da je osobi zbog koje se traži propusnica potrebna skrb i njega.

PITANJE: Može li fizička osoba koja obavlja nužne poljoprivredne radove izvan svoje županije dobiti propusnicu?

ODGOVOR: Fizička osoba koja ima potrebu za obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova izvan svoje županije može dobiti propusnicu, ali samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme dok je Odluka na snazi.

PITANJE: Mogu li članovi OPG-a dobiti propusnicu ako obavljaju nužne poslove izvan svoje županije?

ODGOVOR: Ako članovi OPG-a posjeduju objekte ili zemljište u kojem se obavlja ili koje je potrebno za obavljanje djelatnosti OPG-a izvan područja županije na kojem imaju prebivalište ili boravište, isti mogu dobiti propusnicu, ali samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme dok je Odluka na snazi.

PITANJE: Može li osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu ostvariti pravo na propusnicu?

ODGOVOR: Osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu, čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu.

PITANJE: Može li osoba koja obavlja nužne i neophodne sezonske poslove ostvariti pravo na propusnicu?

ODGOVOR: Osoba koja obavlja sezonske poslove, čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte (poslodavce) ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu.

PITANJE: Je li uputnica za pregled dovoljna za napuštanje županije ili je potrebna i propusnica?

ODGOVOR: Ne, uputnica ili drugi dokument izdan od liječnika obiteljske medicine (npr. popis izdanih uputnica) je dokument koji se prilaže uz zahtjev za izdavanje propusnice koji se podnosi županijskom stožeru?

PITANJE: Je li dobrovoljno davanje krvi razlog za dobivanje propusnice?

ODGOVOR: Ne.

PITANJE: Je li zakazani termin autoškole opravdani razlog za izdavanje propusnice?

ODGOVOR: Ne.

PITANJE: Može li osoba koja obavlja volonterski općekorisni rad ostvariti pravo na propusnicu?

ODGOVOR: Osobi koja obavlja volonterski općekorisni rad može se izdati propusnica, ako je rad koji obavlja neophodan u razdoblju dok je Odluka na snazi. Zahtjev za propusnicu podnosi osoba koja obavlja volonterski rad županijskom stožeru civilne zaštite prema mjestu svog prebivališta ili boravišta, a zahtjevu prilaže potvrdu/izjavu udruge za koju obavlja općekorisni rad da je njezin rad neophodan u vrijeme dok je Odluka na snazi.

PITANJE: Može li se osobi koja je članica braniteljske udruge i obavlja nužan i neophodan posao izdati propusnica?

ODGOVOR: Osobi koja je članica braniteljske udruge i obavlja nužan i neophodan posao može se izdati propusnica, ako se taj rad neodgodivo mora obaviti za vrijeme dok je Odluka na snazi. Zahtjev za propusnicu podnosi član braniteljske udruge županijskom stožeru civilne zaštite prema mjestu svog prebivališta ili boravišta, a zahtjevu prilaže potvrdu/izjavu braniteljske zadruge da se posao zbog kojeg traži propusnicu mora obaviti za vrijeme dok je Odluka na snazi.

PITANJE: Može li osoba koja je vlasnik trgovačkog društava i obrta, a nije zaposlena u svom trgovačkom društvu ili obrtu, uz opravdan, nužan i neophodan razlog ostvariti pravo na propusnicu?

ODGOVOR: Osoba koja je vlasnik trgovačkog društava i obrta, a nije zaposlena u trgovačkom društvu ili obrtu, uz opravdan, nužan i neophodan razlog ostvaruje pravo na propusnicu. Uz zahtjev, koji se podnosi županijskom stožeru prema mjestu prebivališta ili boravišta, potrebno je dostaviti dokaz o vlasništvu obrta/tvrtke (npr. izvadak iz sudskog registra) i navesti razlog zašto je potrebna propusnica.

PITANJE: Tko podnosi zahtjev za propusnicu za osobu koja obavlja neophodan posao za poslodavca, a posao se ne može obaviti od kuće?

ODGOVOR: Zahtjev za propusnicu za osobu koja obavlja neophodan posao za poslodavca, a posao se ne može obaviti od kuće, podnosi radnik uz potvrdu poslodavca da mu je neophodan.

PITANJE: Tko podnosi i kako zahtjev za propusnicu za djelatnika stranog državljanina, koji obavlja neophodan posao, a nema nijednu vjerodajnicu?

ODGOVOR: Zahtjev za propusnicu za djelatnika stranog državljanina koji obavlja neophodan posao za poslodavca podnosi on sam Ravnateljstvu civilne zaštite, uz potvrdu poslodavca da mu je neophodan.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari