NOVI POREZNI UDARAC

Video | ‘Crno tržište će cvjetati’: Cigarete bi u Hrvatskoj mogle biti i do euro i pol skuplje?

Europska unija priprema novi porezni udarac duhanskoj industriji. Predlaže povećanje najniže moguće trošarine. S novim porezom cigarete u Hrvatskoj poskupjele bi najmanje desetak kuna po pakiranju

Kutija zadovoljstva uskoro bi mogla drastično poskupjeti. Europska unija priprema novi udarac s kojim će cijena cigareta skočiti u nebo.

“Možda bi bilo bolje da se povise cijene, mislim da bi bilo manje pušača i da bi ljudi bili zdraviji, kažem možda”, kazala je Karmen Grubor iz Zagreba.

“Non-stop poskupljuju pa se puši i dalje, tko puši – puši, nema tu pomoći”, govori Elizabeta Stanković iz Zagreba.

Europska komisija predlaže povećanje najmanje moguće trošarine s jednog eura i 80 centi na čak tri eura i 60 centi po kutiji, odnosno 27 kuna – što znači da će cijelom nizu duhanskih brendova cijena skočiti.

“Mislim da bi bilo dobro ne samo ispoštovati minimalnu stopu koju će predložiti Komisija, nego još i dodatno s naše strane pojačati taj iznos”, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Povećanje trošarine na tri eura i 60 centi za prosječnog pušača koji na dan popuši kutiju cigareta znači poskupljenje, u prosjeku za 10-ak kuna, odnosno povećanje od 300 kuna na mjesečnoj razini, tj. oko 3600 kuna na godinu.

“Neke države članice u EU imaju preko 6, 7 pa čak i 8 eura trošarine, dok recimo najmanje trošarine imaju Grčka i Bugarska koje su prve dvije zemlje prema broju pušača. Hrvatska je na petom mjestu i dosta loše stojimo”, dodaje Borzan.

Proizvođači duhana s najavom poskupljenja nisu zadovoljni, kažu – sve više pušača okrenut će se crnom tržištu.

“To je sigurno, 100 posto – najgore što će se obogatiti neko iz trećih zemlja, Hrvati će morati zatvoriti. Cigare će biti preskupe, crno tržite će cvjetati – carinici će hodati po selima i autima”, kazao je predsjednik udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list Željko Mikulčić.

Veće trošarine znače i veće prihode za sve članice Unije za 9 cijelih 3 milijarde eura. Najjednostavniji je to način za punjenje proračuna, koju Europa pravda brigom o zdravlju građana – smatra porezni savjetnik.

“Ali zapravo je činjenica ako pogledate bilo koji bazičnu knjigu iz ekonomije onda ćete kao dobar primjer neelastične potražnje naći upravo cigarete, što znači da koliko god dižete cijenu neće toliko smanjiti potrošnju, koliko ćete ostvariti veće prihode”, govori porezni savjetnik Ivan Čevizović.

Europi je cilj da do 2040. godine dođe do “generacije bez duhana”, a prije toga nastoje smanjiti udio pušača s 25 na 20 posto već do 2025. godine, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari