POPULIZAM VLADE?

Video | Hoćemo li se probuditi u socijalizmu i što je to vendeta ekonomija? Istječe ultimatum zbog eura

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica objasnio je Vladine mjere protiv podizanja cijena: “Inspektor dođe vama, vidi da ste vi poskupili i onda javi HEP-u da se vama ukida subvencija. Po tom shvaćanju to bi tako nekako izgledalo

Premijer Andrej Plenković za petak, 13. siječnja najavio je borbu s nepoštenima koji zarađuju na uvođenju eura. Traži da se cijene vrate na one 31. prosinca, prijeti i zamrzavanjem cijena. I neće se obračunavati samo s trgovcima, nego i s gazdama kafića i teretana, s ugostiteljima i frizerkama. Pa se neki ekonomisti sada pitaju: kakva je to vendeta ekonomija.

Ovo je gazda kafića, nazovimo ga Stipe, kod njega je kava s mlijekom koštala 11 kuna, odnosno 1,45 eura prije nove godine, a onda poslije 1,60 eura, odnosno 12 kuna. Inače, njemu je račun za struju bio 3000 kuna, ali nakon državnih subvencija prošle jeseni struju plaća 1000 kuna. Sutra će mu doći inspektori i reći Stipe ne može to tako, ukidamo ti subvencije ili vrati cijenu kave i onda će Stipe brže bolje vratiti staru cijenu – evo baš tako će se to dogoditi, sigurna je Vlada.

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica objašnjava: “Inspektor dođe vama, vidi da ste vi poskupili i onda javi HEP-u da se vama ukida subvencija. Po tom shvaćanju to bi tako nekako izgledalo.

Upitan o tome koliko bi ugostitelje pogodilo ukidanje subvencija Letica odgovara: “Pa to je na granici zatvaranja. To bi apsolutno bio krah”.

Država si populistički bilda mišiće, ma samo neka mi dotrči inspekcija – imat ćemo im što pokazati, kažu vlasnici teretana.

Vlasnik teretane u Rijeci Sergio de Privtelio smatra: “Sve ove priče su mi smiješne jer tko god dođe, evo nek dođe inspekcija, ma nama je sve išlo gore i voda i sve ostalo”

Baš nas briga za vašu vodu i velike račune – kazne za nevraćanje cijena su od 10 tisuća kuna, do 200 tisuća kuna – odnosno od 1327 eura i 23 centa do 26 544 eura i 56 centi – evo vidite kako država nije zaokružila kazne. Inspektori su pročešljali već hrpu frizera, pekara, kafića i trgovaca i kažu da je u 178 nadzora (30%) utvrđeno neopravdano povećanje cijena te 67 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura. Doduše iz današnjeg priopćenja inspektorata nije jasno je li itko stvarno kažnjen i je li uopće vrhovni državni inspektor može ikoga kazniti. Niti je ikome jasno kakve veze ima država s cijenom pramenova i tri deci točene.

Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika pita se: “Ima li on uopće ikakve instrumente da sad nekako do petka zavrne ruku trgovcima? Htio sam reći tarantata tarna, taranta rara, možemo svi skupa zapivati”.

Letica ističe kako ispada da su ugostitelji sada glavni zlikovci. Sada je na ugostitelje “hajka kao da smo dežurni krivci za sve”, ističe.

Nisu poduzetnici jedini koji ismijavaju Vladu, ni socijaldemokratska partija ovakav tip socijalizma baš ne lajka.

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP–a Josip Tica ističe: “To je mjera koja u neku ruku sama sebe poražava. Možda je najvažnije istaknuti da se Vlada ponaša osvetoljubivo, ovo je nešto što izgleda kao neka osveta ili vendeta prema trgovačkim lancima. Ukidanje subvencija znači prevaljivanje troška i još veću inflaciju za potrošače, a zamrazavanje cijena znači nestašicu nekih proizvoda na kojima neće imati zaradu”

A koliko je zamrzavanje cijena učinkovito najbolje smo vidjeli kad je Andrej Plenković prije par mjeseci spasio svinjsku lopaticu i svinjski vrat od inflacije, pa je cijela Hrvatska na pitanje svom mesaru – imate li svinjski vrat i lopaticu – dobila isti odgovor.

Jer temelj svih poskupljenja nije pohlepa malih nego veće nabavne cijene.

Alen Lisac, vlasnik grupacije ugostiteljskih objekata govori: “Ljudi to ne znaju ili ne žele znati ali nama je samo ove godine cijena mlijeka pet puta otišla gore, pet puta se mijenjala cijena mlijeka”.

U nabavi se mijenjala i cijena pive, kave i gotovo svega ostaloga, ali sada će država svima reći stop, vratite cijene natrag, pa čak i tim velikim dobavljačima, od sutra se budimo u novoj ekonomskoj realnosti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari