NEKI VOLE LAŽNJAKE

Crno tržište ‘fejk’ torbica cvate: Hrvatska zatrpana turskim i kineskim stvarima

Samo lani Carinska uprava presrela je 628 pošiljki s gotovo 300 tisuća različitih proizvoda, a tržišne vrijednosti 4.2 milijuna eura

Zagrepčanina (32) , koji je htio zaraditi na krivotvorenim torbicama, uhvatila je carina.

“Prije dva dana carinska uprava mobilne jedinice Zagreb zaplijenila je na području karlovačke županije na autocesti A1 smjer prema Dalmaciji 305 krivotvorenih torbica u kombi vozilu hrvatskih registarskih oznaka”, rekao je Denis Vukojević, voditelj Službe za mobilne jedinice Carinske uprave za RTL Danas.hr.

Prvi je ovo nadzor carine koji je završio zapljenom na autocesti u ovoj godini.

“Pretpostavka da je vrijednost robe više od osam tisuća eura i shodno tome podnosimo kaznenu prijavu”, rekao je Vukojević.

Omiljeni modni dodatak zbog cijene je ipak mnogim ženama nedostižan pa su kopije za neke dobra zamjena.

“Mladi idu za promjenom, što više toga da se može vidjeti, igrati s ovim, s onim, malo površnije gledaju na to, nemaju potrebe da to desetljećima traje i cijena je glavni faktor”, rekla je Sanja iz Zagreba.

Za druge lažnjaci ne dolaze u obzir.

“Pa imam brendirane torbice, ali to je neka veća investicija. Skupim novce ili podijelim s mamom”, rekla je Nejla.

No hrvatsko je tržište zatrpano krivotvorenom robom. Većina dolazi iz Kine i Turske.

Samo lani Carinska uprava presrela je 628 pošiljki s gotovo 300 tisuća različitih proizvoda, a tržišne vrijednosti 4.2 milijuna eura.

Da je cijena građanima presudan faktor kaže i dizajnerica Danijela. Ona 15 godina radi torbe, a za jednu joj je potrebno i do 10 sati, pa se cijene kreću od 100 do 300 eura.

“Moram priznati da cijenu prilagođavam tržištu i tu ja gubim na zaradi jer jednostavno te žene koje cijene to možda si ne mogu priuštiti, onda se prilagodim njima”, rekla je Danijela Štambuk, modna dizajnerica.

Regulacija tržišta kopija ipak smatra treba biti stroža.

“Fejk torbica je uvijek bilo i uvijek će biti. Uvijek se kaže da ako te netko počeo kopirati da si uspio tako da ti veliki brendovi mislim se nekako nose s tim, ali da svatko ima pravo zaštiti svoj dizajn svakako i mislim da bi zakon trebao utjecati tu još i više”, smara Danijela.

“Cijeli svijet vam je fejk u 90 posto stvari onda imate 10 posto oriđiđi, ali ako vama nešto odgovara, ako vam je to riješenje, uzmite fejk”, rekla je Sanja.

Protiv razotkrivenog krijumčara s početka priče podnesena je kaznena prijava, ali je na slobodi pa ga ništa spriječava da se vrati starom poslu, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari