POMAŽE IM - AI!

Video | ČUDO Zdravstvo nam puca po šavovima, ali svi nam zavide na izumu za otkrivanje smrtonosnog tumora

U dobivanju dijagnoze liječnicima na Jordanovcu pomaže umjetna inteligencija koja traži čvoriće na plućima od jednog do pet milimetara

Hrvatski liječnici opet briljiraju u svom poslu, a naš Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća žele svi u Europi, javlja RTL Danas.

U dobivanju dijagnoze liječnicima na Jordanovcu pomaže umjetna inteligencija koja traži čvoriće na plućima od jednog do pet milimetara.

“Da bi bilo lakše za shvatiti zamislite da uzmete kemijsku olovku i napravite jednu točkicu. I ta mala točkice je jedan čvor koji se nalazi u plućima i mi ga pokušavamo pronaći i otkriti što je to. To je program koji izrazito pomaže radiolozima”, rekao je Ante Zovko, glavni inženjer radiologije Nacionalnog programa otkrivanja raka pluća.

“Vi svejedno morate još malo provjeriti da vidite postoji li nešto što umjetna inteligencija nije prepoznala što se isto može dogoditi, ili da je prepoznala nešto što je slično, a nije to”, dodao je.

Program započeo prije 2,5 godine

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća započeo je prije dvije i pol godine. Uz umjetnu inteligenciju pregledano je 15 000 snimki pluća i otkriveno 200 karcinoma.

“Kada govorimo o karcinomima nisu bili samo karcinomi rak pluća, nego su bila i druga sijela. Ono što je užasno važno reći je da su svi naši pacijenti, njih 200-tinjak živi. Polovica je operiranih koji su redovito praćeni, a druga polovica je u onkološkom liječenju”, dodala je koordinatorica pulmologa Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća, Kristina Krpina.

“Jordanovac je pozvana da sudjeluje u jednom velikom europrojektu pod nazivom SOLAS. Hrvatska je pozvana da bude lider radne skupine u svim državama članicama Europske unije. Možemo zapravo reći da će Europa učiti od Hrvatske što se tiče screeninga za rak pluća”, rekao je Antun Aboud, administrativni koordinator Nacionalnog programa Klinike za plućne bolesti, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari