"BUBA" U AUTU

CURE DETALJI AFERE JANAF ‘Jesmo se dogovorili – 100.000 u kešu? U novom projektu, a ne u ovome, u p***u!‘

Željko Lukunić/PIXSELL

Krešu Peteka, prvookrivljenog u aferi Janaf, snimali su i u automobilu gdje su mu postavili bubu kao i Josipi Rimac

Dan nakon što je sudac istrage odredio istražni zatvor za poduzetnika Krešu Peteka i direktora Janafa Dragana Kovačevića te još desetak suokrivljenika, jučer je odlučeno da će im se u Remetincu pridružiti i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) i Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ). Jednomjesečni istražni zatvor, na prijedlog USKOK-a, određen im je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, a obrane su na tu odluku najavile žalbu.

Grgića se tereti da je Peteku pomagao dobiti posao izgradnje solarne elektrane Biosol u Gradiški, težak 4,1 milijuna kuna, a Barišića da je Peteku pogodovao prilikom dobivanja poslova projektiranja i rekonstrukcije velikogoričkog pročišćavača otpadnih voda, vrijednoga oko 118 milijuna te obnove sustava velikogoričke javne rasvjete, vrijedne oko 30 milijuna.

Dok za slučaj Nove Gradiške USKOK tvrdi da je Petek Grgiću obećao i platiti 102.000 kuna mita, kod Barišića se radilo isključivo o pogodovanju iz usluge. Do dokaza za takve optužbe USKOK je došao najviše zahvaljujući tajnom snimanju telefonskih razgovora osumnjičenika te njihovim tajnim praćenjem i videosnimanjem.

U slučaju N. Gradiške, snimljeni su razgovori između Peteka i njegova poslovnoga partnera Zvonka Marasa u kojima Petek s Marasom dogovara da on organizira ručak s Grgićem, piše Jutarnji list.

“Mogli bismo u četvrtak, ali mogli bismo tam negdje na periferiji, da ne idem u centar jer idem na put. Ima tamo jedan kod Arene, pitaj ga je l’ hoće meso ili ribu”. Dva dana kasnije do sastanka je najvjerojatnije i došlo, jer je Peteka tijekom sastanka nazvao sin, a Petek mu je rekao: “Ja sam tu s Gradiškom”.

No, Petek je istoga dana vodio s jednim svojim drugim poslovnim partnerom, i iz kojih proizlazi da su se krivo razumjeli oko toga tko treba dati 100.000 kuna za Grgića.

“Jesmo se dogovorili da ćete vi njemu dati 100 tisuća u kešu. Tak ste se vi dogovorili, tak ste mi rekli, Krešo”, kaže suradnik. “U novom projektu, a ne u ovome u p…ku”, pobjesnio je Petek. “Ali vi ste s njim, kada ste otišli, kada sam ja otišao, tamo dogovorili, i on je meni rekao…”, nastavlja suradnik. “Ne, buduće projekte, nismo se razumjeli”, pojašnjava Petek.

Osim telefona i videonadzora, Peteku je policija do travnja ove godine uspjela, kao i bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, staviti “bubu” u auto. Snimljen je i razgovor koji je u svom autu Petek vodio s Tomislavom Jelisavcem, direktorom velikogoričke Vodoopskrbe, s kojim je Peteka spojio Barišić. U to vrijeme već je bio raspisan natječaj za pročišćivač. Na kraju će na njemu pobijediti Petek s najnižom ponudom od 118 milijuna kuna.

Petek i Jelisavac, čije je poduzeće raspisivalo natječaj, razgovarali su o ostalim ponudama koje bi mogle stići na natječaj. “Slovenci 115, je l’ bi mi mogli ići ispod”, pitao je Peteka Jelisavac. “Moramo ići ispod”, kaže Petek. “Zato govorim, mi moramo koordinirati zajedno”, odgovara komunalac, dodajući “ili pri vami se bumo nalazili ili ovako, da telefonom ništa nije”. Petek mu kaže “Dražen je rekel, Krešo gle, ti s Tomislavom sve dogovaraš…”. “Pojavili su se Slovenci koji nude 115, mi bi trebali to po 110 po meni. Mislim da bi tu bili sigurni. Litavci koji jesu, ja ću dobit to kroz 10 dana, mislim da imam određenu osobu koja može utjecati na njih da se uopće ne jave, ali sada moramo vidjeti budu li oni ili ne budu htjeli odustati”, kaže Jelisavac, ne znajući da se nalaze nepuni metar od prislušnog uređaja u Petekovu autu, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari