UHIĆENA BIVŠA DRŽAVNA TAJNICA

Cure detalji akcije: Kako je Josipa Rimac pronašla ‘bubu’ u automobilu?

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uz prisluškivanje telefona, Rimac su pratili i policajci, a ozvučen joj je i automobil

Istraživanje protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac moralo je biti prekinuto jer je ona otkrila prislušni uređaj u svom automobilu, piše u nedjelju Jutarnji list.

Istraživanje protiv bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac zbog indicija u koruptivne radnje i iskorištavanje položaja za nezakonita pogodovanja policija i USKOK počeli su provoditi prije više mjeseci, prema svemu sudeći krajem 2019.

Bila je pod fizičkim nadzorom policajaca

U sklopu tih istraživanja nad njom su uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, provodile i tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja. Pored već uobičajenog prisluškivanja telefonskih razgovora, Josipa Rimac bila je i pod fizičkim nadzorom policijskih ekipa, a usto je i njezin automobil bio ozvučen.

Istražitelji su u njezin automobil ubacili “bubu”, te su tako snimali sve njezine razgovore u automobilu. Navodno je upravo u tim razgovorima pribavljeno najviše inkriminirajućeg dokaznog materijala. Vjerojatno bi se, kako smatraju istražitelji na temelju “poslova” koje je započela, prikupilo i još više da sredinom tjedna nije došlo do nepredviđenog razvoja situacije.

Imala je stručnjake koji su joj obavljali “antiprislušni” pregled

Josipa Rimac navodno je imala stručne osobe koje su joj i ranije obavljale “antiprislušni” pregled vozila i prostorija u kojima boravi. Tako su ovoga puta pronašli “bubu”.  Kako Jutarnji list doznaje iz pouzdanih izvora, Rimac je  nakon toga odlučila prijaviti pronađeni predmet kod nadležnih institucija.

Vrlo vjerojatno službene osobe kojima je prijavila pronalazak nisu ni znale da se radi o prislušnim uređajima koje su joj uz potrebne sudske naloge ubacili njihovi kolege. No istražitelji koji su radili na slučaju odmah su shvatili da su njihove mjere kompromitirane te da odmah moraju krenuti s realizacijom akcije s do tada prikupljenim materijalima.

Tako su u četvrtak ishođeni nalozi za pretrese, napravljena je priprema akcije u čiju se realizaciju krenulo u petak ujutro kada su počela uhićenja osumnjičenih u Zagrebu i na području Dalmacije, piše u nedjelju Jutarnji list.

Klasična hrvatska priča

Večernji list piše da je priča koja je dovela do uhićenja Josipe Rimac te uhićenja još 12 osoba, među kojima su i bliski suradnici dvoje aktualnih HDZ-ovih ministara, klasična je hrvatska priča u kojoj se isprepliću ekonomija, politika, stranačka podobnost, nepotizam i korupcija, piše dnevnik.

Josipa Rimac prvoosumnjičena je u toj priči, u kojoj je svoj politički utjecaj i poziciju koristila kako bi one na stranačkoj hijerarhijskoj ljestvici ispod sebe navela da naprave nešto čime bi se pogodovalo trećim osobama. Za takvu ‘pomoć’ od poduzetnika kojima je ‘pomagala’ tražila je novac pa čak i da se na njezino ime prepiše građevinsko zemljište.

Osumnjičena je, među ostalim, za pogodovanje poduzetnicima Milenku Bašiću, Draganu Stipiću, Anti Sladiću i Josipu Ravliću u poslovima s vjetroelektranama i poljoprivrednim poticajima, piše u nedjelju Večernji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari