A DRUGI ZAHVAT SU JOJ ODBILI

‘Da, tužit ću bolnicu!’: Djevojka kojoj je u KBC Osijek izveden neuspjeli pobačaj otkrila tko je bio u sali i što se događalo

Photo: Dubravka Petric/PIXSELLr

Udruga pacijenata: ‘Problem se želi zataškati’; Ministarstvo zdravstva od bolnice zatražilo očitovanje

Ne sliježe se prašina oko teme neuspjelog pobačaja u KBC-u Osijek. Nakon što su se u petak o slučaju očitovale bolnice, udruge, a sve je komentirao i ministar zdravstva, progovorila je i sama pacijentica za Dnevnik.hr Nove TV.

Prije tri mjeseca djevojci je izveden pobačaj nakon kojeg je bila naručena na kontrolu za 10 do 14 dana. Ona se na tom pregledu nije pojavila, već je otišla privatniku 27 dana nakon zahvata, koji je utvrdio trudnoću.

Isti dan je pregledana u bolnici. Utvrđeno je da pobačaj nije uspio i da je trudna više od 10 tjedana. Zahtjev za ponovnim pobačajem joj je odbijen, a na pregled. Na pregled nije otišla kad joj je rečeno, jer su problem bile financije.

Tražila opću anesteziju, a ponuđena joj je lokalna

“Znala sam da se u tu zgradu više ne želim vraćati. I zato sam od početka i sve kontrole obavljala kod privatnika. Kao što sam rekla, što je bio i glavni razlog, ja to sama financiram. I kao treće, ja sam se fizički osjećala jako, jako dobro, što me i čudilo”, izjavila je nesretna djevojka za Dnevnik Nove TV.

To da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena, kaže, iščitala je i potpisala dovoljno prije zahvata. No, platila je opću anesteziju, a na kraju joj je, tvrdi, u dvorani ponuđena lokalna.

“Samo to prebacivanje s opće na lokalnu se desilo u sali par minuta prije. Ja nisam ništa potpisivala nego je bilo hoćeš li prihvatiti ipak ovo. Rekla sam da da. Jer nemam više snage za čekanje. Jer bilo je ako želim dalje, morala bih još čekati, to je bilo njihovo objašnjenje.”

Nakon odbijenog drugog pobačaja otišla na zahvat u Nizozemsku

Razlika u novcu koju je platila za opću anesteziju joj je vraćena. U bolnici odbacuju navode da je zahvat izvela medicinska sestra. Kažu – bili su specijalist i specijalizant uz prisutnost medicinske sestre. Djevojka tvrdi – bile su dvije žene.

“Ne znam niti ime, niti titulu te osobe jer se meni ni u kojem trenutku nitko nije predstavio, a kamoli šta dalje. Ispričavam se, evo, ako sam krivo shvatila koju titulu ta osoba nosi”, rekla je.

Kako je tu odbijena, otišla je u Nizozemsku. Zahvat je platila 850 eura. Žaliti se na odluku bolnice nije htjela.

“Jer znam da ja tu odluku ne bih dobila u roku npr. 24 sata i zato jer sam htjela samoj sebi pomoći i poduzeti korake što prije“, objašnjava zašto se odlučila na odlazak u Nizozemsku.

Udruga pacijenata: ‘Problem se želi zataškati’

U Udruzi pacijenata kažu – odgovorni ne žele riješiti problem s pobačajem.

“Zato se ne ulazi ni u novi zakon, ni u izmjene, niti se o tome razgovara, niti postoje upute za bolnice, ni za ginekologe. Tako da zaista iz ovoga svega ovaj problem se želi zataškati”, rekla je za Dnevnik Nove TV Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministarstvo je od bolnice zatražilo očitovanje. “Zatražili smo očitovanje zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u postupku zbrinjavanja pacijentice kao i presliku cjelokupne medicinske dokumentacije. Nakon zaprimanja istih, odlučit će se o daljnjim aktivnostima”, kažu iz resornog ministarstva, a u bolnici kažu da su još u petak sve poslali.

Djevojka će poduzeti pravne korake. Na pitanje hoće li tužiti bolnicu, odgovara kratko: “Da”. Sljedeći korak je, kaže, konzultacija s odvjetnicima, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari