Đakić osuđen zbog prijetnji novinaru RTL-a i sramotne čestitke!

Ivan Đakić je zbog prijetnji novinaru osuđen na 7 mjeseci zatvora, a zbog poticanja na nasilje na 8 mjeseci zatvora

Ivan Đakić, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, na Općinskom sudu u Virovitici proglašen je krivim zbog prijetnji RTL-ovu novinaru Ivanu Žadi te zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Za 1. točku optužnice osuđen je na sedam mjeseci zatvora, a za 2. točku na osam mjeseci zatvora, što je spojeno u jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje na 3 godine.

U roku od šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna.

Također, oduzet će mu mobitel iPhone jer je njime počinjeno kazneno djelo te će se uništiti. Mora platiti i 300 kuna sudskih troškova za svjedoke.

Sudac je u obrazloženju presude rekao kako je Đakić dobio uvjetnu kaznu jer prije nije osuđivan, a sud smatra da će dosuđena kazna ostvariti svrhu.

Tijek današnjeg ročišta

Na Općinskom sudu u Virovitici u 11 sati počelo je ročište u postupku protiv Ivana Đakića, sina HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, optuženog zbog pozivanja na mržnju i zbog prijetnji našem novinaru Ivanu Žadi.

Na sudu u Virovitici puštena je snimka Đakićeva davanja iskaza.

Đakić negira da poznaje RTL-ova novinara Žadu kao i da mu je prijetio. Istaknuo je kako je štitio oca od optužbi, a da su “novinari to krivo shvatili”.

“Ja osobno Ivana Žadu ne poznajem. Vidio sam što piše na Fejsu o mom ocu, vrijeđao ga. Prijetnji nikakvih nije bio. Ja njega nisam nikad upoznao niti vidio. Ja sam samo rekao da to što piše nije istina… i da će ga tužiti”, rekao je Đakić i nastavio:

“Nije to bila prijetnja, volim svog oca. Riječi za koje me optužuju nisu moje.”

Đakić: Žao mi je, samo sam htio biti šaljiv

Što se tiče skandalozne čestitke u povodu pravoslavnog Božića, Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što se to uopće dogodilo. Istaknuo je kako mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje.

“To je čin moje brzopletosti. Ja sam to napravio jer sam htio nasmijati ljude, našaliti se, a kad sam shvatio što sam napravio, već je bilo prekasno. Pobrisat ću svoj Facebook profil jer ne želim da me stalno netko prati. Neću to više nikad napraviti. I stvarno mi je žao. Ne poričem ništa. Ja sam to objavio. Žao mi je i spreman sam odgovarati za to kazneno djelo”, rekao je Đakić dodajući da je fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom pronašao na Googleu te da je na njegovu FB profilu stajala 10 minuta.

Tužiteljstvo: Dokazano je kazneno djelo

U završnim riječima tužiteljstvo je kazalo kako smatra da je dokazano kazneno djelo prijetnje RTL-ovu novinaru Žadi, što se vidi iz iskaza svjedoka. Tužiteljica je kazala i da je sam Žada osjećao nesigurnost i strah zbog svega što je doživio, pogotovo zbog prijetnji.

Iako je Đakić u svojoj obrani kazao da mu nije bila namjera vrijeđati pripadnike srpske nacionalnosti već se htio našaliti, tužiteljica to smatra neprihvatljivim pogotovo ako se pogleda izlist fotografija u njegovu mobitelu i na Facebooku. Istaknula je kako je vidljivo da Đakić ima fotografije osobe s oznakama totalitarističkog režima. Predložila je za optuženoga sigurnosnu mjeru zabrane korištenja interneta.

Žada: Nikad nisam razgovarao s Đakićem

Ivan Žada se obratio sudu i poručio: “Ja s gospodinom Đakićem nikad nisam razgovarao. Imali smo dva susreta. Nikad nisam poželio raditi u informativnom centru niti sam ga tražio za bilo što. Ivan Đakić me samo želi diskreditirati svojim tvrdnjama.”

Osvrnuo se i na tvrdnje da Đakić nikad nije imao problema sa zakonom i poručio kako Đakić na ruci ima nacističku tetovažu koja se sad ne vidi jer mu je ruka na tom dijelu zamotana.

Traži da ga se oslobodi optužbi

Sudu se obratio i Đakićev odvjetnik.

“To nije bilo kazneno djelo prijetnje. Moj klijent je poručio da neće šutjeti jer se pišu gadosti o njegovu ocu. Ne prijeti, već poručuje da neće šutjeti.”

Što se tiče objave na Facebooku za pravoslavni Božić, rekao je da je njegov klijent svjestan da je to bilo neprimjereno i ružno te da je doživio javnu osudu, ali isto tako da nije htio poticati na nasilje i mržnju. Odvjetik je ponovio kako je njegov klijent izjavio da se samo htio našaliti te predložio da ga se oslobodi krivnje.

Presuda Ivanu Đakiću bit će objavljena u 14 sati. Tužiteljstvo traži kaznu zatvora uz zabranu pristupa internetu kao mjeru opreza.

Skandalozna čestitka

Podsjećamo, Ivan Đakić je u siječnju, na pravoslavni Božić, na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz Drugoga svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom uz objavu: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić”.

Slučaj je izazvao konsternaciju u javnosti, a Ivan Đakić objavu je ubrzo izbrisao te se ispričao. Reagirala je i Vlada koja je osudila Đakićev govor mržnje, a istoga je dana uhićen te je proveo noć u pritvoru.

Objavljeni status osudio je i Đakićev otac, saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, a Ivan Đakić se zbog njega i iščlanio iz HDZ-a. Njegovu je objavu osudio i sam premijer Andrej Plenković.

“Mislim da je to za najoštriju osudu, on je čak istupio iz HDZ-a jučer. Ja to osobno osuđujem, kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke mislim da je to krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković pa nastavio: “Ovo je krajnje nedopustivo, tu nema nikakve dileme da je ovo već sada sukladno zakonima kažnjivo, prema tome vidjet ćete”, rekao je tada premijer.

Kasnije se pokajao

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici protiv Ivana Đakića predložilo je određivanje istražnog zatvora, no sudac istrage bjelovarskoga Županijskoga suda prijedlog je odbio. Đakić je pušten na slobodu uz mjere opreza obaveznoga javljanja u policijsku postaju u Virovitici.

“Razmislio sam o svojem postupku isti tren nakon što sam stisnuo objavu na Facebooku. Javila mi se mama i svašta mi napisala u vezi s tom slikom. Meni je iskreno žao, nisam nacionalist i nije mi bila namjera potaknuti nikoga na bilo kakvu mržnju ili nasilje. Poznat sam kao veliki šaljivac i to je bila čista šala. Moj profil je privatan i mogu ga vidjeti samo moji prijatelji, oni koje prihvatim. Znam tko je poslao tu fotografiju na Forum mladih SDP-a, to će se istragom utvrditi i vjerujem da će i oni biti pozvani da daju izjavu, ali kad ja kažem kako je do objave došlo i koja je bila namjera, mislim da će se na to drukčije gledati. Ovo je isključivo rat SDP-a protiv mog oca Josipa. Ponavljam, nisam nacionalist, tako nisam odgojen, a i moja majka je druge vjere”, sa žaljenjem je tada zaključio Đakić.

Ivanu Đakiću sudi se i zbog prijetnje novinaru Ivanu Žadi upućene u listopadu 2018. godine kada je poručio da će ga odrobijati.
Vijesti.hr/Ivana Ivanda Rožić
Foto: PIXSELL, Vijesti.hr, arhiva

Više u VIDEOPRILOGU: