ODLAZI U POVIJEST

Danas je zadnji dan plaćanja u kunama: Od 16. siječnja bitna promjena i na bankomatima

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

S današnjim danom završava dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani osim eurima mogli plaćati i kunama. Kuna tako danas i definitivno odlazi u povijest…

Kuna od ponoći i službeno prestaje biti valuta plaćanja u Hrvatskoj. U ponoć završava dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja.

Razdoblje dvojnog optjecaja počelo je s uvođenjem eura 1. siječnja i traje do 14. siječnja. Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i eurima, a u pravilu se ostatak vraćao samo u eurima. No razdoblje dvojnog optjecaja završava danas u ponoć.

HNB će trajno mijenjati novčanice kuna

Danas je zadnja prilika za plaćanje u kunama, ali ako vam je kuna ostalo jer niste ih uspjeli sve potrošiti, zamjenit ih možete sve do kraja 2023. godine u svim bankama, Fini i poslovnicama Hrvatske pošte.

“Poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena će se moći izvršiti bez naknade za neograničen broj komada. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali se plaća naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica.

Od 1. siječnja 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade.

HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od 3 godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025.”, stoji u prioćenju HNB-a.

Završava tranzicijsko razdoblje, od 16. opet se naplaćuju naknade na bankomatima

Dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. svim građanima, bez obzira na to čiji su klijenti, nije se naplaćivala naknada za podizanje gotovine s bankomata druge banke. Sada to razdoblje završava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari