STOMETARSKI TREZOR

Milijuni kovanica kune odlaze u povijest – slijevaju se u halu u vojarni Croatia

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Do sad je iz opticaja povučeno oko 2600 tona kovanica ili polovica od procijenjene količine te su iz Hrvatske narodne banke iznenađeni brzinom kojom građani vraćaju novac

Milijune kovanica hrvatskih kuna Hrvatska narodna banka (HNB) počela je spremati u stometarsku halu u sklopu vojarne Croatia u Novom Zagrebu.

Kako donosi Večernji list, s izgradnjom hale su kasnili pa je MORH ponudio zamjensko, privremeno skladište u kojemu je Hrvatska narodna banka (HNB) mogla početi odlagati kovanice kuna. Hala, kao trezor HNB-a za kovanice, građevinski je dovršena nedavno, tako da je HNB mogao početi opremati trezor i nadzornom i sigurnosnom opremom.

Iz HNB-a potvrđuju da je u hali već jedan dio povučenih kovanica kune, a da je drugi dio u privremenom skladištu te će se premjestiti u halu.

“Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama”, kažu iz HNB-a.

Dodali su i da su iznenađeni brzinom kojom su građani vraćali novac, da je već iz opticaja povučena polovica kovanica, a procjenjuje se da ih je sveukupno 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari