Danas nas u Rusiji očekuje povijesna bitka, no prije 100 godina tamo se odvijala prava drama

Hrvatska i Francuska na ruskom tlu vode povijesnu nogometnu bitku, tam se prije sto godina odvijala prava drama

I dok će Hrvatska i Francuska na ruskom tlu voditi povijesnu nogometnu bitku, prije točno sto godina tamo se dogodilo jedno najšokantnijih pogubljenja u povijesti 20. stoljeća. Riječ je, naravno, o smrti ruske carske obitelji Romanov koju su počinili boljševici s noći 16. na 17. srpnja 1918. godine. Okolnosti njihove smrti bile su misterij mnogo godina.

Početkom prošloga stoljeća, Rusija se našla u centru velikih socijalnih nemira koji su snažno potresli vladajući politički i društveni sustav. S jedne strane je buržoazija koja je tražila liberalne reforme i pravo na učešće u vlasti, a s druge strane su boljševici koji žele revolucionarne promijene koje se oslanjaju na nezadovoljstvu u narodu. Za to vrijeme Rusijom je vladao car Nikola II. kojeg je, zbog sinovog zdravlja, politika sve manje zanimala te tako nije bio sposoban srediti stanje u zemlji.

Slaba ruska ekonomija je kolaborirala zbog Prvog svjetskog rata. U prijestolnici Petrogradu (danas Sankt-Peterburgu), izbili su neredi zbog hrane, a radnicima su se u štrajku pridružili i studenti. Kad je bila pozvana vojska da uspostavi red i ona je stala na stranu pobunjenika te je tako došlo do vojne kapitulacije i izbijanja revolucije početkom 1917. godine.

Tada se car u svoje ime i ime svog boležljivog 12-godišnjeg sina odrekao prijestolja što ga je njegova obitelj držala još od 1613. godine. Vlast je preuzela Privremena vlada koja carsku obitelj stavljaju u kućni pritvor u Carskom Selu, otmjenom skupu dvoraca i vila kraj Petrograda

Uz cara Nikolaja i caricu Aleksandru bili su tu i jedini sin i prestolonasljednik Aleksej, kao i četiri kćeri nadvojvotkinje Olga, Tatjana, Marija i Anastazija, u dobi od 16 do 22 godine. Iako bi se moglo reći da su patili od ponižavajućeg cjelodnevnog nadzora za vrijeme zatočeništva, inače nisu ni u čemu oskudijevali. Bivši car razvio je nove hobije: cijepanje drva, sađenje povrća, šetnje po parku, a uvečer bi naglas čitao svojoj obitelji. Postoje priče kako su se sestre Romanov zbližile s tamničarima, te s njima razgovarale tijekom popodnevnog čaja kao s poznanicima.

(Foto: Car Nikola II s obitelji)

Kada su vlast u Rusiji preuzeli boljševici Oktobarskom revolucijom, carska obitelj već se nalazila u drugom gradu. Tobolsk, zabitni sibirski grad nalazi se preko 1500 km istočno od Urala. Njihovim dolaskom na vlast tretman carske obitelji znatno se promijenio. Hranu su dobivali dva put na dan iz jednog lonca te su ih psihički maltretirali. Od straha da će se car vratiti na vlast, Lenjin je naredio njihovo streljane. Nešto iza ponoći u noći sa 16. na 17. srpnja 1918. pogubljeni su car, njegova supruga i petero djece, a uz njih su poginuli i doktor i sluge, a mjesec dana ranije likvidiran je i carev mlađi brat Mihajlo.

Nikolaja su prostrijelili u glavu, a one koji nisu smjesta poginuli dokrajčili su bajunetama. Trupla su zatim ubacili u kamion pa ih odvezli u napušteni rudnik kraj grada, gdje su ih isjekli na komade, zapalili, polili kiselinom i bacili u rudničko okno. Službeno je obitelj poginula u evakuaciji. No, pojavili su se neki dokazi prema kojima su bivša carica, sin i četiri kćeri bili pošteđeni.

Mnogi su ljudi govorili da su nestali članovi obitelji Romanov koji su preživjeli pokolj, no na kraju se ispostavilo da je riječ o varalicama. Najpoznatija priča vjerojatnije je slučaj djevojke od nekih 20 godina imena Anna Anderson. Nju je uvečer 17. veljače 1920. iz kanala u Berlinu izvukao policajac, a ona je kasnije tvrdila da je ustvari Anastazija. U Poljskoj je 1960-ih ‘izronio’ Aleksej koji je tvrdio da je čitava obitelj uspjela pobjeći iz Rusije.

Nakon pada Sovjetskog Saveza, 1991. godine otkrivene su kosti cara Nikole, carice Aleksandre i tri kćeri nedaleko od Ekaterinburga i identificirane DNK testovima. Budući da tada nije bila pronađena jedna kći, kao ni sin Aleksej, probudile su se stare sumnje i nagađanja o mogućem preživljavanju nekih članova obitelji.

Međutim, u ljeto 2007. istraživači su, u šumi u okolici Ekaterinburga, pronašli ostatke Alekseja i Marije koji su nedostajali pa je poslije obavljene DNK analize objavljeno da su pronađena tijela svih članova stradale carske obitelji. Ruska pravoslavna Crkva 2000. godine kanonizirala je pogubljene članove obitelji Romanov koji su sahranjeni u carskoj grobnici.
Vijesti.hr
Foto: Wikipedia/Igor Kralj/PIXSELL

VIDEO DANA: 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari