DANAS NOVI POKUŠAJ: Izabrani zastupnici biraju predsjednika Sabora

Nagađanja da bi glasovanje mogla zakomplicirati kandidatura iz suprotnog tabora, odnosno iz lijevo-liberalne koalicije Hrvatska raste, u nedjelju poslijepodne prekinula je odluka Kluba zastupnika SDP-a da ta stranka neće imati svog kandidata

Izabrani saborski zastupnici okupit će se u ponedjeljak u podne kako bi na još jednoj sjednici pokušali izabrati predsjednika Sabora, čime bi se novi saziv konstituirao, a izabranim zastupnicima počeo teći zastupnički mandat.

Da će istaknuti zajedničkog kandidata na dužnost predsjednika Sabora najavili su iz HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta, a spominje se ime dosadašnjeg potpredsjednika Sabora Željka Reinera, jajvlja Hina.

Nagađanja da bi glasovanje mogla zakomplicirati kandidatura iz suprotnog tabora, odnosno iz lijevo-liberalne koalicije Hrvatska raste, u nedjelju poslijepodne prekinula je odluka Kluba zastupnika SDP-a da ta stranka neće imati svog kandidata.

Osmi saziv Sabora prvi se puta pokušao konstituirati na sjednici 3. prosinca, no taj je pokušaj završio neuspjehom jer je jedini kandidat Robert Podolnjak (Most) odbio biti izabran bez podrške stranaka okupljenih oko HDZ-a, budući da je Most u toj fazi poslijeizbornih pregovora inzistirao na tripartitnoj vladi i parlamentarnoj većini.

Nakon što se Most nezavisnih lista konačno odlučio na suradnju s HDZ-ovom koalicijom i nakon što je njihov zajednički kandidat Tihomir Orešković dobio podršku 78 izabranih zastupnika na temelju koje je postao mandatar za sastavljanje nove vlade, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za ponedjeljak je sazvala novu sjednicu.

Uz zastupnike stranaka Domoljubne koalicije i Mosta, Oreškovića su kao mandatara potpisima podržali zastupnici stranke Milana Bandića te dvoje zastupnika nacionalnih manjina, a u HDZ-u očekuju kako će konstituirajuća sjednica Sabora pokazati da je parlamentarna većina koju su okupili i šira od toga.

U medijima se spominjala i mogućnost da će se za predsjednika Sabora kandidirati predsjednik stranke Hrid Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo i najavio kako Hrid neće podržati ni HDZ-ova ni eventualnog SDP-ova kandidata.

Predsjednika Sabora po saborskom poslovniku može kandidirati najmanje trećina zastupnika, njih 51, a da bi bio izabran potrebna mu je natpolovična većina zastupnika koji se odazovu konstituirajućoj sjednici, uz uvjet da je u sabornici barem njih polovica, odnosno 76.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari