ŠTO KAŽU O NJEMU: Među ključnim projektima novog mandatara Oreškovića i nizinska pruga Rijeka-Zagreb?

foto: mppi.hr

Tri su ključne reforme – reforma javne uprave, reforma zdravstvenog sustava te smanjivanje velikog broja Vladinih agencija. Što se tiče ključnih projekata, neslužbeno se doznaje kako se radi o nizinskog pruzi Rijeka-Zagreb, ubrzavanje projekta LNG terminala na Krku te projekt navodnjavanja Slavonije
Novi mandatar hrvatske Vlade Tihomir Orešković još uvijek taji imena koja će činiti njegov tim, jedino što se zna jest da će potpredsjednici Vlade biti Božo Petrov i Tomislav Karamarko.

Neslužbeno se doznaje i koje su tri reforme te koja su tri ključna projekta s kojima će se u koštac uhvatiti novi mandatar Orešković.

Tri su ključne reforme – reforma javne uprave, reforma zdravstvenog sustava te smanjivanje velikog broja Vladinih agencija. Što se tiče ključnih projekata, neslužbeno se doznaje kako se radi o nizinskog pruzi Rijeka-Zagreb, ubrzavanje projekta LNG terminala na Krku te projekt navodnjavanja Slavonije.

Uspješni poduzetnici oduševljeni izborom Oreškovića

Dok Orešković slaže Vladu uspješni poduzetnici su oduševljeni što je čovjek iz biznisa napokon preuzeo mjesto šefa države.

“Treba zadržati sebe biti neovisan koliko će to moći u datim uvjetima ali vjerujem da ako mu damo šansu da će on to znati i da že ovoj državi vratiti socijalno blagostanje”, kazala je poduzetnica Josipa Maslać Petričević.

Jedan od najačih hrvatskih izvoznika također smatra da je dovođenje top menadžera iz biznisa na premijersku funkciju pravi potez.

“Zaista smo mi iz gospodarstva sa kolegama sa kojima sam ja pričao jako zadovoljni što je došao ovakav čovjek na čelo Vlade. Za sada smo za čelne ljude Vlade uglavnom imali političare pa eto vidite gdje smo, a sada imamo čovjeka iz gospodarstva”, dodaje poduzetnik Ivan Topčić.

Orešković je do sada organizacijski kontrolirao poslove teške više od 10 milijardi dolara. Poduzetnici kažu da on zato jako dobro zna što je upravljanje i odgovornost na najvišoj razini.

“Ja smatram da gospodin Tihomir Orešković sa zavidnom međunarodnom karijerom, iskustvom i znanjem te poznavanjem onog što je najbolje za poduzetnika može pomoći da sve dovedemo na nivo da svima bude lakše”, dodaje Maslać Petričević.

Poduzetnici mu savjetuju da jedna od prvih reformi bude ubrzavanje državne administracije

“Mi imamo velikih problema sa neučinkovitosti imamo velikih problema sa pravosuđem neka eto te dvije bude na njegovoj meti”, kaže Topčić.

No prije reformi premijer Tim mora odbrati pravi tim da ih uspješno provede.

Mojmira Pastorčić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari