STANJE U PGŽ

DANAS U PGŽ 19 NOVOZARAŽENIH: Boras Mandić predložio 14-dnevni “semafor zaraženosti” za županije

“Primorsko-goranska županije je jedina jadranska županija koja nije u crvenom”, istaknuo je načelnik Stožera CZ PGŽ Marko Boras Mandić uz čestitke svima u sustavu na ovim rezultatima.

Ispred sjedišta Primorsko-goranske županije u tijeku je konferencija za medije Stožera civilne zaštite PGŽ.

O aktualnostima vezanima za koronavirus govorili su načelnik Stožera CZ PGŽ Marko Boras Mandić, epidemilog Dobrica Rončević, županijska pročelnica Edita Stilin i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

“Primorsko-goranska županije je jedina jadranska županija koja nije u crvenom”, istaknuo je načelnik Stožera CZ PGŽ Marko Boras Mandić uz čestitke svima u sustavu na ovim rezultatima.

“Danas na području PGŽ bilježimo 19 novozaraženih, uglavnom povezanih s povratnicima s godišnjih odmora iz drugih područja Hrvatske”, istakao je epidemilog Dobrica Rončević.

U posljednja 24 sata na području PGŽ ozdravilo je četvero bolesnika.

U posljednjih 14 dana bilježimo 39 novooboljelih na 100 000 stanovnika (14 dnevna stopa potvrđenih slučajeva na 100 000 stanovnika) – nacionalni prosjek je 90 novooboljelih, Splitsko-dalmatinska ima ih skoro 300, a susjedna Istarska 48!

Detektirana su dva žarišta povezana s okupljanjem ljudi, u okolnostima gdje nije moguće održavati fizičku distancu – jedno je plesna manifestacija.

Zabilježen je i jedan novozaraženi u Gorskom kotaru. Znači li to da Gorski kotar više nije korona free zona, pitali su novinari.

“Izbjegavamo govoriti o korona free zonama”, kazao je Boras Mandić uz dodatak: “Ne možemo govoriti o korona free zonama kad je virus u cijeloj Europi”.

“U KBC-u Rijeka imamo 5 pozitivnih bolesnika koji su hospitalizirani. Imaju simptome, smješteni su u Klinici za infektivne bolesti. Imamo 55 respiratora i to nam jamči sigurnost za najteže slučajeve.”, istakao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, istakavši da je imperativ liječiti sve bolesnike, a ne samo COVID-19.

Boras Mandić izvijestio je okupljene kako je Županijski stožer u nedjelju uputio prijedlog Nacionalnom stožeru da se svakih 14 dana, 1. i 15. u mjesecu, na osnovu 14 dana pozicioniraju županije u “zelene, žute i crvene”. Prema takvom “stupnju zaraženosti” određivale bi se i mjere usmjerene prema građanima i gospodarstvenicima, s ciljem, istakao je, da gospodarstvo “ne prestane s aktivnostima nego da se cijelo gospodarstvo zaštiti – ali isto tako i zdravstveni sustav”.

“Trenutno smo u žutom stupnju zaraženosti, ali se želimo vratiti u “zeleno”, zaključio je Boras Mandić osvrnuvši se i na skori početak školske godine i prijevoz učenika i djece u škole i vrtiće.

“Apeliram na građane, posebno umirovljenike, ako je ikako moguće da ne koriste vozila javnog prijevoza u vremenu od 6 do 8.30 ujutro, kada javni prijevoz najviše koriste školarci i zaposlenici.”, kazao je Boras Mandić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari